To je to što me zanima!

Za samo pola sata napravi od lubenice prekrasnu ružu

Rezbarenje voća i povrća na internetu pogleda milijun ljudi. Vid Nikolić (38) može u 15 minuta napraviti cvijeće od mrkve, korabe ili pak cikle
Vidi originalni članak

Prekrasno i začudo stvarno! Ruže izgledaju kao prave i lagano prekrivene snijegom, komentar je Sidney HeyHeyNoWay videosnimku rezbarenja lubenice. Zagrebački kuhar Vid Nikolić (38) svoju nevjerojatnu vještinu odlučio je pokazati svijetu prije 11 mjeseci. Od tada je snimku na internetskoj stranici Vimeo.com pogledalo više od četiri milijuna ljudi. Ostavljaju komentare, začuđeni su te ne vjeruju da u samo 30 minuta i uz pomoć malog tajlandskog nožića iz ogromne lubenice mogu “narasti” veliki ružičasti cvjetovi. Vid je završio kuharsku školu u Zagrebu. Prije 12 godina oduševila ga je umjetnost rezbarenja voća i povrća. Kupio je knjige i alat te se bacio na posao. Otišao je i na seminar u Švicarsku. Upornost se isplatila te je Vid Nikolić danas najbolji, najcjenjeniji i najvještiji Hrvat u rezbarenju.
- Nije teško! Poželjno je imati talent, ali najbitnija je praksa - zaključuje Nikolić, koji u samo 15 minuta može od korabe, mrkve ili cikle napraviti cvijeće. Znanje o rezbarenju rado prenosi na seminarima koji se održavaju u Varaždinu i čija je cijena 1000 kuna. Svima koji se žele okušati trebaju, osim tajlandskog nožića, i šteheri, koje prodaju razne tvrtke s ugostiteljskom opremom. Uz malo volje i truda, kaže Vid, upoznat ćete ovu nevjerojatnu tajlandsku umjetnost staru više od osam stoljeća. Čudotvorne ruke Vida Nikolića već 11 godina kuhaju u restoranu Klub književnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Ondje je zadužen za dekoracije. Njegove maštovite kreacije često oduševljavaju uzvanike na vjenčanjima i raznim domjencima.

UMJETNOST KOJU PRISVAJAJU KINA, TAJLAND I JAPAN
Žene su u Tajlandu prije oko 800 godina rezbarile voće i povrće za kraljeve. Od tada se svake godine u prosincu održava Festival rezbarenja, kaže Vid. Umjetnost žele prisvojiti i Kinezi i Japanci. Ali hrvatski kuhar najviše vjeruje tajlandskoj povijesti rezbarenja. Ondje je zadnjih godina bio nekoliko puta.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • bosnia_80 09.07.2010.

    samo jedna riječ ovo može opisat: PREKRASNO

  • valdop 09.07.2010.

    pojedem ti ja sve tvoje rezbarije - svaka čast . . .

  • croatian 09.07.2010.

    svaka čast ..ja ovo nebi mogao ni pomoću trikova

Komentiraj...
Vidi sve komentare