To je to što me zanima!

'Za slobodu Santa Cruza u borbu idem kao domoljub'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U videu koji je snimio prije smrti, Chico govori da ga u Boliviji sve čeka spremno, da će organizirati vojsku, ali i da tajne službe znaju da on dolazi
Vidi originalni članak

Eduardo Rozsa Flores Chico u Boliviji je poginuo boreći se za autonomiju pokrajine Santa Cruz. To je i sam Chico priznao u svojoj "video oporuci" koju je u utorak u popularnoj emisiji "Az Este" emitirala nacionalna mađarska televizija M1.
- Prije godinu dana zvali su me iz Bolivije iz pokrajine Santa Cruz. Tamošnje vlasti su ih optuživale za odcjepljenje i oni su se plašili da će njihove legitimne težnje biti nasilno spriječene. Znali su za mene i tražili su moju pomoć, kao što su se obratili još nekolicini bolivijskih domoljuba u inozemstvu - rekao je Chico u svojoj ispovijedi. Kaže da su mu u Boliviji sve organizirali tako da se on ničim nije trebao baviti.
- Platili su mi avionsku kartu do Brazila. Tamo će me čekati i autom prebaciti do granice s Bolivijom. Potom će me ilegalno uvesti u zemlju i drugim autom dovesti do Santa Cruza. I onda počinje posao. Trebat ću ustrojiti vojsku i organizirati obranu Santra Cruza. O svemu zna samo petero ljudi. No, pretpostavljam da i tajne službe Eva Moralesa sve znaju - rekao je Chico. Podsjećajući na svoj uzbudljivi životopis, Chico je i na svojim posljednjim snimkama smatrao potrebnim naglasiti da nikada nije bio plaćenik. Kao i da u Boliviju nije otišao radi novčanih probitaka.
- Poziv političkih istomišljenika iz Santa Cruza shvatio sam kao zov domovine u pomoć. Moj odlazak u Boliviju je bila moja domoljubna zadaća. Tamo idem 4. listopada 2008. godine. Ali, sve sam ranije dogovorio. U stvari, moj jedini uvjet je bio da me tamo sve čeka spremno. Predlagao sam im da nipošto ne odustaju od autonomije pokrajine, ali mirnim putem. Odcjepljenje je bilo uistinu posljednje rješenje - rekao je Chico.
Chicov prijatelj, novinar i redatelj, kojem je ostavio snimku s uputama da ju prikaže ako mu se nešto dogodi, Andras Kepes je u emisiji mađarske televizije otkrio i da je Chico prije godinu i pol zbog svega u Boliviji preživio srčani udar. A Kepes je baš prošle godine privodio kraju novi dokumentarni film o Chicu i njegovoj hrvatskoj pustolovini. Mađarsko gledateljstvo se ponovo u utorak navečer moglo uvjeriti u Chicovu zaljubljenost u Slavoniju, posebno u mjesto Laslovo nedaleko Osijeka. Od mještana sela u kojem je Chico živio posljednjih nekoliko godina moglo se čuti da, primjerice, Chico uopće nije preuzimao mirovinu koja mu je uredno stizala iz Hrvatske. Novac je preusmjeravao u humanitarne svrhe.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • milangirl86 22.04.2009.

    ma kakav Domoljub!!! Htio je karat siromahe u iome SAD-a!!! Viva Morales!!!

  • tahuti 22.04.2009.

    a jesi li ti \"belosvetski\" patriota , jeli bre ?

  • user_34983 22.04.2009.

    svima onima koji su ga nazivali plaćenikom od prvog dana valja reći da hrv. gardist tad baš nije imao veliku plaću, ako je uopće kome gardijska plaća bila dovoljan razlog za stavit glavu u torbu. ljude je pokretalo nešto drugo, inat onima koji su upravo protiv ovog dečka.to što se je i on prepoznao u tome inatu i neki slični njemu sigurno nam nije bila mana kad smo trebali svaku pušku više. a meni je on drag jer je došao k nama kad kolače nismo djelili. ipak, da su nam bile frankfurtska i minhenska bojna tu u domovini, možda nam nije ni trebao. a danas su te bojne u društvu najpametnije i voljne svakom udjeliti savjet. hvala chico.puno hvala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare