To je to što me zanima!

'Za suborca 
Antu napravio sam ovo vino, sada ćemo ga popiti'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bocu vina s generalovim likom Mijo Matokanović (55) će otvoriti kad se sretne s Gotovinom. Zajedno su 1991. iz neprijateljskog okruženja izvlačili tijela poginulih
Vidi originalni članak

Mihajlo Matokanović Mijo (55) iz Uskoka kraj Stare Gradiške na dan uhićenja generala Ante Gotovine dao je izraditi bocu s njegovim likom koju je napunio vinom.

- Tada sam se zarekao da ću to vino popiti s Gotovinom kada izađe iz pritvora. Bio sam uvjeren da će se to kad-tad ispuniti. Hvala dragom Bogu na tome. Nikad nisam prestao vjerovati u generalovu nevinost, kao i u nevinost Mladena Markača. U Gotovinino poštenje i pravednost osobno sam se uvjerio 1991. godine dok je sa svojim dečkima više od mjesec dana proveo na novogradiškom ratištu - rekao je Mijo Matokanović dan nakon što su se generali vratili u Hrvatsku.

- Ante Gotovina je došao je u kolovozu 1991. godine u Novi Varoš kada nam je zaprijetio Banjalučki korpus JNA. Bilo mu je to prvo ratište u Domovinskom ratu, ali zbog njegova iskustva odmah se vidjelo da je pravi borac. Sa svojim dečkima stao je na prvu crtu. Osim što je vojnik, on je čovjek s lavovskim srcem. Voli domovinu, ali i svakog čovjeka, teško se miri s nepravdom. Od svakog je vojnika tražio da se ponaša dostojanstveno - sjeća se tih dana Mijo dodajući kako je Gotovinu bilo teško pratiti.

Krenuli smo za njim kroz travu i puzali do tijela poginulog suborca - o dramatičnoj akciji

- Čovjek je za njega bio sve, nikad nikoga nije ostavljao. Uvijek je tražio nekoga od domaćih da ide s njim kada bi išao u izvid terena. Najčešće bi tražio mene i pokojnog Stevu Srbina koji je, zajedno sa svoja dva brata i ocem, ostao s nama braniti Hrvatsku. U početku je bilo i smiješno. Primijetio sam da kada bi god išli kroz šume i varoška polja, Gotovina uvijek drži pištolj u ruci. Jednom sam ga pitao zašto to radi. Nasmijao se i rekao: 'A što ću drugo kada me kroz ova bespuća vode Mihajlo i Stevo'. Zatim je dodao da se šali. 

Gotovinina hrabrost, mudrost i odlučnost pokazala se kada su četnici ubili Božidara Glodića iz Hercegovca, pripadnika I. gardijske brigade, u šumi Prašnik kraj Novog Varoša. Ostao je stotinjak metara od njihovih rovova. Ante je rekao idemo po njega. Pogledali smo se i u sebi pomislili što je ovome, je li lud? Nije odustajao, krenuo je prvi i mi za njim. Puzali smo kroz travu. Ponijeli smo deku i došli do poginulog. Stavili smo ga na deku i vukli više od stotinu metara na naš teritorij, glavu nismo smjeli promoliti iz trave. Kada smo bili na sigurnom, napravili smo priručna nosila i nosili poginulog oko šest kilometara do Gornjih Bogićevaca - rekao je Mijo Matokanović.

Pozvat ćemo generala u Staru Gradišku da nazdravimo i damo mu povelju - Mijo jedva čeka susret

- Na prvoj sjednici Općinskog vijeća Stara Gradiška donijet ćemo odluku o pozivu generalu Gotovini da dođe u Staru Gradišku i primi povelju počasnoga građanina. Dodijelili smo ju je prije tri godine, ali iz poznatih razloga nismo mu je uspjeli uručiti. Nakon toga pozvat ću ga u svoje dvorište da popijemo vino - rekao je Mijo Matokanović brišući suze.

"Gdje prođete s puškom u ratu, morate proći s ponosom u miru"

Gotovina nam je uvijek govorio: "Vodite računa da tamo gdje prođete s puškom u ruci, s ponosom možete proći i u miru", sjeća se ratnih dana Mijo Matokanović dodajući kako je Gotovinu bilo teško pratiti.

- Nikad nije mirovao. Uvijek je sve htio provjeriti, pa tek onda donijeti odluku o djelovanju. Njegovi ljudi su za njega bili sve, nikad nikoga nije ostavio na cjedilu.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • JenniferFucek 20.11.2012.

    I MI HRVATI U AUSTRALIJI PRATILI SMO SUDJENJE UZIVO .....I PLAKALI OD SRECE NA PRESUDU.....OSLOBODJENJA...CESTITAMO GENERALIMA NA NJIHOVOJ IZDRZLJIVOSTI SVE TE GODINE .....VOLE VAS VASI HRVATI IZ DALEKE AUSTRALIJE

  • JureŠimić 19.11.2012.

    To je naš general i naša legenda

  • nina2323 18.11.2012.

    GOTOVINU ZA PREDSJEDNIKA!

Komentiraj...
Vidi sve komentare