To je to što me zanima!

Za zločin iz mržnje: Novinarka HTV-a prijavila HV-ova Jošića

Svojim pismom Jošić je, po tvrdnjama iz prijave, poticao da se Jagodi Bastalić, zbog nacionalnog porijekla i pripadanja obitelji u kojoj su otac i brat navodno bili pripadnici agresorske vojske...
Vidi originalni članak

HTV-ova novinarka i urednica emisije "Labirint" Jagoda Bastalić podnijela je kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje protiv Dubravka Jošića, potpisnika otvorenog pisma u kojemu ju kao "natporučnik HV-a" lažno proziva da je u vrijeme okupacije radila kao urednica na srpskom radiju Okućani te da su joj otac i brat bili zapovjednici agresorske vojske.

Neistinite tvrdnje, koje su prošloga tjedna naišle na žestoku osudu javnosti, Jošić je iznio u otvorenom pismu voditeljici HRT-ovog Informativno-medijskog servisa Katarini Periši Čakarun nakon što je u "Labirintu" 16. siječnja objavljen prilog novinarke Morane Kasapović o nedavnom posjetu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović SAD-u.

Svojim pismom Jošić je, po tvrdnjama iz kaznene prijave, poticao da se Jagodi Bastalić, zbog nacionalnog porijekla i pripadanja obitelji u kojoj su otac i brat navodno bili pripadnici agresorske vojske "onemogući rad na HRT-u, odnosno da joj se uskrati, ograniči ili uvjetuje pravo na obavljanje novinarske djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje, uskraćujući ili ograničavajući joj slobodu govora, tj. slobodu mišljenja i izražavanja misli".

U prijavi stoji da je time, iz mržnje zbog nacionalnog ili etničkog porijekla, počinio čak tri kaznena djela - povredu ravnopravnosti, povredu slobode mišljenja i izražavanja misli te javno poticanje na nasilje i mržnju.

Uz sporne dijelove Jošićeva pisma odvjetnica Vesna Alaburić u prijavi je navela i da je njegovo prenošenje na nekoliko portala predstavljalo "javni poziv za linč" jer su prijavljenikovi komentari "potakli istomišljenike na još žešće i ekplicitnije uvrede, moralne i političke diskvalifikacije".

"Podnositeljica ove kaznene prijave zna da u sudskom postupku protiv prijavljenika može vrlo jednostavno dokazati netočnost njegovih tvrdnji i svu štetu koju je zbog 'otvorenog pisma' trpila, i još uvijek trpi. U ovom slučaju nije, međutim, presudna samo povreda prava osobnosti Jagode Bastalić.

U istoj ili sličnoj situaciji dosad su bili ili jesu mnogi hrvatski novinari kojima su zbog objavljenih kritičkih mišljenja/stajališta 'brojana krvna zrnca' i koji su bili javno prokazivani kao 'neprijatelji, izdajnici, izrodi, četnici' i slično. Mnogi su zbog toga bili ili jesu izloženi javnim izljevima mržnje, pretrpjeli i trpe različite oblike diskriminacije pa i fizičkog nasilja", stoji u kaznenoj prijavi.

Idi na 24sata

Komentari 96

  • 29.01.2017.

    Na HRT-u ima nazalost jos jako puno pripadnika i simpatizera agresorske vojske, lustracija HRT-a je neophodno potrebna, zato se zove HRT a ne Tv RS.

  • 27.01.2017.

    Ako je to istina, onda mi je jos simpaticnija ! Pozdrav i bratu !

  • intellectus 27.01.2017.

    Kako se je samo usudio takvo što tvrditi. Evo ni opačićka nije bila tajnica neko krajinskog velikana, da mu ne spominjem ime, jer mi se takvi likovi gade.

Komentiraj...
Vidi sve komentare