To je to što me zanima!

'Zabrana mise na Bleiburgu je skandalozan i šokantan čin'

Ono najtužnije u ovome činu jeste i ono najkontroverznije budući da je riječ o odluci jedne duhovne institucije, a to je oduzimanje prava na spokojan i dostojanstven počinak nevinim žrtvama, kaže Tomašić
Vidi originalni članak

Ruža Tomašić poslala je otvoreno pismo biskupu Gurk-Klagenfurt biskupije povodom odluke o zabrani održavanja mise na Bleiburškom polju. 

REAGIRALI HRVATSKI BISKUPI: 'Žalimo zbog zabrane mise na Bleiburgu, ne poštuju se žrtve'

- Odluka austrijske biskupije Gurk-Klagenfurt o zabrani održavanja svete mise na Bleiburškom polju na ovogodišnjoj komemoraciji skandalozan je i šokantan čin vrijedan svake osude - piše Tomašić. 

NAKON ZABRANE MISE Predstavnici Sabora razgovarat će s organizatorima Bleiburga

- Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji svoj izvor ima u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh crkvene hijerarhije austrijske katoličke crkve. Činom bespogovornog prihvaćanja ovakve vrste indoktrinacije ponavljanjem višedesetljetnih floskula zaostalih iz nekih bivših režima crkva na otužan način gubi svoju primarnu funkciju duhovne voditeljice i mjesta najuzvišenije molitve i utjehe onima koji su u brutalnom bleiburškom pokolju izgubili svoje najmilije. Ono najtužnije u ovome činu jeste i ono najkontroverznije budući da je riječ o odluci jedne duhovne institucije, a to je oduzimanje prava na spokojan i dostojanstven počinak nevinim žrtvama ovog nezapamćenog pokolja u novijoj europskoj povijesti - piše eurozastupnica Tomašić. 

Idi na 24sata

Komentari 176

  • mala vatra 09.03.2019.

    Zamislite Austrija brani misu,toliko o ravnopravnosti država Europske unije..

  • Lun@777 09.03.2019.

    Pametan narod ovi Austrijanci. Dosta je bilo fašizma i u RH, Ruža ako ne možeš preko toga prijeći, a ti se vrati u Kanadu, jer ovi fašistički derneci ne čine dobro, a mi smo obilježeni time u EU.

  • MarijanGrdašić 09.03.2019.

    Ne to nije šokantan čin već orijentacija Crkve u Austriji koja se konačno odredila prema povijesti i to prema onoj sramotnoj fašističkoj povijesti. Nije čak niti problem u austrijskoj Crkvi kao u hrvatskim Biskupima.... Mišljenja sam da bi se nuncij i Papa u skorije vrijeme morali ozbiljno pozabaviti našim biskupima.Čin nije niti sramotan niti šokantan, što se tiče žrtava da su i došli na suđenje bili bi jednako završili kao na Bleiburgu. Problem nastaje u civilima i domobranima koji eto nisu bili krivi, ali civili su bili štit fašističkoj vojsci u povlačenju prema koridoru gdje su englezi imali jurisdikciju. Kad je došlo do gustoga, u svakom slučaju su civile najurili nenaoružane prema partizanskoj vojsci koja je nadirala, u oružanom sukobu nije bilo izbora. Prije Bleiburga dogodila se bitka kod Dravograda (Maribora) tamo je partizanska vojska doživjela veoma težak poraz. Sve ostalo što je slijedilo bila je osveta ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare