To je to što me zanima!

Zabranit će prodaju? 'Ne dam da Europa uništi moj kebab...'

Fosfati uzrokuju kardiovaskularne bolesti, zatim u pripremi na sebe navlače vodu pa je porcija teža i time se vara potrošača, a na kraju uz porciju nema deklaracije
Vidi originalni članak

 Ako se to dogodi, mislim da ćemo morati zatvoriti. Zbog toga će nam vjerojatno poskupiti nabava. Njemačka je glavni proizvođač i mislimo da to neće dopustiti Europi, rekli su nam Otilija i Stipan Čičak, vlasnici fast fooda Čop-čop. Nova istraživanja su pokazala kako su fosfati, ključan sastojak u očuvanju okusa mesa doner kebaba i gyrosa štetan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zato EU mijenja tradiciju pripreme mesa. Postoje tri osnovna problema zbog kojih se traži ta promjena. Fosfati uzrokuju kardiovaskularne bolesti, zatim u pripremi na sebe navlače vodu pa je porcija teža i time se vara potrošača, a na kraju uz porciju nema deklaracije i potrošač ne zna što konzumira - objašnjava europarlamenatarka Biljana Borzan koja će za dva tjedna sudjelovati u glasovanju o primjeni fosfata u mesu za doner kebab i gyros. Europska komisija tražila je primjenu pravila na razini cijele Europske unije, a Biljana Borzan i dio njezinih kolega smatra da konačnu odluku o zabrani treba prepustiti državama pojedinačno.

- Vjerujem kako će u tom problemu Hrvatska na prvo mjesto staviti interes javnog zdravlja - zaključila je Borzan.

Fosfati u mesu koriste se kako bi meso bilo sočnije i zadržalo vodu, a vezano je uz način pripreme kebaba.

- On se peče vertikalno i u tom procesu bi bez fosfata sva voda iscurila pa bi meso bilo suho i bez sočnosti. Drugo je pitanje utjecaja na zdravlje. Uz već rečene posljedice za kardiovaskularni sustav, može voditi do problema s kostima. Fosfor koji unosimo aditivima može poremetiti odnos kalcija i fosfora u organizmu te čak rezultirati time da ga tijelo nadomješta iz kostiju - objasnio nam je danas nutricionist Marijan Katalenić.     

Idi na 24sata

Komentari 99

  • stiven 05.12.2017.

    E i treba ga uništiti,to ste donijeli od turaka i oni iza njih,to nije nikako tradicionalno evropsko jelo,samo ime mu govori odakle je

  • Latz 05.12.2017.

    Sam nek mi netko veli koji je to 'njegov' kebab??? -- Tip kupuje gotovo procesirano smeće od paštete za brijanje -- glavni sastojak jela koji prodaje uopće ne proizvodi ni priprema, samo peče i reže ..... O čemu li on melje??!

  • No.1 04.12.2017.

    Nitko ne zabranjuje kebab.Neka ga prave od svježeg mesa umjesto od smeća i riješen problem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare