To je to što me zanima!

Zadrani prosvjeduju protiv proizvođača GMO sjemena

U SAD-u je ta ozloglašena korporacija uništila tisuće farmera, a sljedeći cilj im je širenje na Europu, što su pokušali uz pomoć Europske banke za obnovu i razvoj
Vidi originalni članak

Monsanto sa svojim GMO-om i otrovnim pesticidima veliko je zlo koje nam hoće oteti naše ljudsko pravo na hranu i uzgoj hrane. Mađarska je nedavno iz zemlje istjerala Monsanto i sad pale GMO nasade da zaštite zdravlje ljudi. Sad je kod nas vrijeme da zabranimo  Monsanto,  jer kad otruje zdrave biljke, a ljudi obole, onda će biti kasno. Zato mi je žao da se Zadrani nisu pojavili u većem broju, vjerojatno još ne znaju koliko je GMO opasan - rekla je prosvjednica koja se u subotu pojavila na zadarskoj pjaci među svega 30-ak prosvjednika protiv tvrtke Monsanto i genetički modificirane hrane. 

Međunarodni prosvjed održava se diljem svijeta i nekoliko hrvatskih gradova. Aktivistice su besplatno dijelile zdrave sadnice rajčice i savjetovale ljude da od njih sačuvaju sjeme, upravo ono što je Monsanto želio zabraniti, kako bi prisilili poljoprivrednike da svake godine iznova kupuju njihovo GMO sjeme.

- GMO ne valja. Eksperimentiraju s DNK kako se kome svidi. Osobno radije kupujem na placu, ali ni to više nije sigurno jer ima preprodavača koji biljke kupuju u trgovačkim lancima pa prodaju kao svoje na tržnici. Moraš poznavati onoga od kojega kupuješ i znati kako uzgaja ono što prodaje ako želiš jesti zdravo - kazala je prosvjednica Neli Vujica. Njezina kći Tijana dodala je da radije zagrize crva u jabuci nego da jede špricanu ili genetički modificiranu hranu, iako je veganka. 

Prosvjedovali su i u Zagrebu.

Netko od okupljenih kazao je da su prosvjed trebali nazvati "Ne Gej MO" pa da bi pjaca vrvjela prosvjednicima. 

U SAD-u je ta ozloglašena korporacija uništila tisuće farmera, a sljedeći cilj im je širenje na Europu, što su već pokušali uz svesrdnu pomoć Europske banke za obnovu i razvoj, stoji na letku "Recimo NE Monsantu, recimo NE GMO hrani". U subotu u 20 sati u klubu ACME u Zadru prikazat će se dokumentarni film "The World According to Monsanto" novinarke Marie-Monique Robin, a ulaz je besplatan. 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • mago civo 26.05.2013.

    Prosvjedi u 50 zemalja, 200tinjak gradova, među kojima i veći hrvatski gradovi, a tako malen i šturi članak, kao da se prosvjedovalo samo u Zadru. Vjerojatno su svi mediji dobili naredbu, uz izdašnu proviziju, da ne pišu o ovoj temi...koga zanima više o toj temi nek si pogleda dokumentarac...evo link http://www.youtube.com/watch?v=_t803MZZXVE

  • Yassa 26.05.2013.

    e moj GMO a šta je prirodno

  • Halo Bing, kako brat 26.05.2013.

    Francuski znanstvenici su dvije godine provodili pokuse na životinjama (bjelim štakorima) i GM kukuruzu. Otkrili su da konzumiranje genetički modificiranog kukuruza američke tvrtke Monsanto može izazvati tumore i skratiti životni vijek. - Oko 93 posto tumora kod ženki pojavilo se u drugoj godini života. Kod čovjeka bi to bilo između 35. i 40. godine. Prosječni životni vijek štakora je najviše tri godine, a dosadašnja istraživanja temeljila su se na pokusima koji su trajali tri mjeseca. Kod glodavaca hranjenih preinačenim američkim kukuruzom smrtnost je bila dvostruko veća, a oštećenja jetre čak pet puta veća od prosjeka....... E pa živi i zdravi bili!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare