To je to što me zanima!

Zagreb priprema kastraciju pasa: 'To rješenje je pogrešno'

Ne moramo izmišljati toplu vodu, pogledajte samo primjer u Nizozemskoj koja je to riješila nenasilnim metodama. Oni su mijenjali mentalitet ljudi, kaže Dijana Tomašegović iz Retriver kluba
Vidi originalni članak

Nakon što je grad Čakovec prvi u Hrvatskoj donio uredbu prema kojoj se svi psi i mačke moraju sterilizirati, istu odluku pripremio je i Grad Zagreb. To su odluke koje lokalne zajednice moraju donijeti i provoditi temeljem novog Zakona o zaštiti životinja. No sam zakon, kao i odluke Gradova, obiluju nejasnoćama i nedorečenim rješenjima. 
U prijedlogu odluke grada Zagreba, koja se trenutačno nalazi na javnoj raspravi, stoji: 
Na području Grada Zagreba propisuje se trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka osim u slučajevima: 
- ako je posjednik psa ili mačke uzgajivač kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji koji ima rješenje o registraciji uzgoja nadležnog tijela, 
- ako je posjednik psa ili mačke uzgajivač kućnih ljubimaca koji nisu namijenjeni prodaji koji se prijavio radi evidentiranja gradskom upravnom tijelu nadležnom za zaštitu životinja. 

Komunalni redari će vas uznemiravati u vašim domovima

U čitavoj Hrvatskoj zbog ovakvih rješenja čuju se žestoke reakcije onih koji smatraju da su takve naredbe sporne, čak i protuustavne. S njima je, jasno, povezano i najavljeno povećanje ovlasti komunalnih redara, kojima će nova moć dati mogućnost da ulaze u dvorišta, legitimiraju, valjda i da oduzimaju ili kastriraju pse. Osobito je sporno da su, kako sada stvari stoje, od uredbe o obaveznoj sterilizaciji i kastraciji izuzeti samo uzgajivači pasa koji su registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede, a ne i oni s rodovnicama Hrvatskog kinološkog saveza, koji su jedini uzgojeni u skladu s pravilima, uz nadzor i kontrolu. Zagrebačka odluka predlaže još i izuzeće za one koji se prijave gradskom tijelu za zaštitu životinja, no nije jasno o kojem se tijelu uopće radi. 
Nenad Bižić, uzgajivač koji sudjelovao u pripremi Zakona o zaštiti životinja, potvrđuje kako se upravo u kabinetu ministra Tolušića razgovaralo o mogućnosti obavezne kastracije, što je i uneseno u Zakon, ali pod poglavljem koje se odnosi samo na napuštene i nezbrinute životinje. Osobno je ministar, kaže Bižić, ustanovio da je prekompleksno i zakonski neprovedivo obavezati na obaveznu kastraciju sve pse i mačke, da je to zadiranje u privatnu imovinu i ostala prava koja i vlasnici ali i životinje imaju. 
No, očito za ministrovo mišljenje nitko ne mari, a kampanju u kojoj gradovi bez ikakve konzultacije sa stručnim osobama, ali i mimo uputa Ministarstva poljoprivrede, počinju propisivati obaveznu kastraciju, zapravo potiču kontroverzni Prijatelji životinja na čelu s notornim Lukom Omanom. 
Bižić navodi da su u svojim zahtjevima Prijatelji životinja bili prilično radikalni, o čemu svjedoči i podatak da su inzistirali na registru kućnih ljubimaca, a čuje se i da je konačni cilj takvog registra bila zabrana držanja bilo kakvih životinja kao kućnih ljubimaca!
Bižić upozorava i da se leci udruge Prijatelji životinja, koja funkcionira kao ispostava zloglasne američke PETA-e (propagandne organizacije koja se deklarativno bori za prava životinja, tako zarađuje milijune, a u praksi sudjeluje u eutanaziji desetaka tisuća pasa), u nekim gradovima šalju zajedno s računima za vodu koje porezni obveznici plaćaju, te da se u tim lecima prozivaju i sustavno ocrnjuju odgovorni uzgajivači pasa, čije životinje posve sigurno nikada neće završiti na ulici.
 

Kastracija nije rutinski zahtjev, postoji mogućnost da vam se pas ne probudi

Gostujući u emisiji 'Dobar dan, Hrvatska', koja se bavila ovom tematikom, Dijana Tomašegović iz Retriver kluba Hrvatska kazala je kako razumije situaciju u spornim međimurskim naseljima. Ali je, za razliku od radikalnog Luke Omana, koji je manipulirao podacima tvrdeći da Hrvatska primjenjuje nekakva zapadna iskustva, upozorila da je naše rješenje posve pogrešno i suprotno uspješnim rješenjima iz, na primjer, nordijskih zemalja: 
- Apsolutno razumijem situaciju u spornim naseljima i jasno mi je da se taj problem mora riješiti. Međutim, ne slažemo se s metodama rješavanja problema. Ne moramo izmišljati toplu vodu, pogledajte samo primjer u Nizozemskoj koja je to riješila nenasilnim metodama. Oni su mijenjali mentalitet ljudi. Prijašnja shema u kojoj je pas rob, kasnije zaposlenik, na kraju je dovela do toga da je pas čovjekov prijatelj. Tako se rješava problem, a ne nasilnim metodama. Također, ne možete javno izjaviti da je sterilizacija rutinski zahvat. Pa to se obavlja pod anestezijom! Postoji mogućnost da se vaš pas neće probuditi i zato prije zahvata potpisujete papir prema kojemu pristajete na to da se vaš pas možda više nikad neće probuditi i to je istina - kazala je Tomašegović koja je ustvrdila kako je odluka Grada Čakovca apsurdna i - kriva. Na kraju je replicirala Omanu, ustvrdivši kako je sterilizacija upravo u nekim nordijskim zemljama zabranjena zbog- dobrobiti životinja. 

Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza, u istoj je emisiji istaknuo da u azilima i na ulicama nema i ne može biti čistokrvnih pasa s rodovnicama HKS-a i da su tvrdnje o nekih 25 posto čistokrvnih pasa u azilima i skloništima potpuno smiješne, lažne i netočne.

Mataković je istaknuo da je zakon propustio zaštititi članove Hrvatskog kinološkog saveza i razlikovati ih od takozvanih štancera, koji ne uzgajaju pse iz hobija, niti iz ljubavi, već isključivo zbog zarade. Takvi, osim toga, i nisu članovi HKS-a, dodao je Mataković. Isti problem, dakle činjenicu da se u Ministarstvu poljoprivrede i kao uzgajivači mogu registrirati koji nisu članovi Hrvatskog kinološkog saveza i koji se uopće ne pridržavaju strogih pravila o uzgoju što ih propisuje Hrvatski kinološki savez, istaknula je i Dora Perši, jedna od suosnivačica udruge za dobrobit pasa Indigo. Ona je izrazila i bojazan da će zakon, suprotno očekivanjima, zapravo povećati broj pasa o kojima će njezina udruga morati skrbiti. Zakon, smatra ona, naprosto potiče neregulirani uzgoj, dakle omogućuje legitimitet za one koji uzgajaju mimo svih kinoloških normi i suprotno dobrobiti pasa. 

Idi na 24sata

Komentari 107

  • 15.02.2018.

    Dosta više laži ovih zagrebačkih sociopata. U zakonu nigdje ne piše da je propisana prisilna strilizacija svih pasa. Naprotiv onaj tko to naredi može odgovarati za nanošenje nepotrebne ozljede psu po istom zakonu. Zakon kaže: Kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca Članak 52. (1) Vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom. (2) Vlasnici iz stavka 1. ovoga članka moraju zbrinuti mladunčad vlastitih kućnih ljubimaca. (3) Ako vlasnici kućnih ljubimaca sami ne žele zbrinuti mladunčad kućnih ljubimaca, snose troškove njihova zbrinjavanja, a u slučaju pasa i troškove njihove trajne sterilizacije. (4) Ako vlasnici kućnih ljubimaca ne zbrinjavaju mladunčad kućnih ljubimaca, veterinarski inspektor po utvrđivanju napuštanja mladunčadi vlastitog kućnog ljubimca, vlasniku može odrediti mjeru trajne sterilizacije kućnog ljubimca, a na trošak vlasnika. (5) Ako se na području pojedinih jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave utvrdi veliki broj napuštenih pasa, način i financiranje kontrole razmnožavanja napuštenih pasa na tom području naredbom može propisati ministar.

  • marko_14 15.02.2018.

    Nužna posljedica. Broj napuštenih, broj nezeljenih štenaca govori o “odgovornosti” vlasnika. Da toga nema, da gradovi nisu zasrani ni ovoga nebi bilo. Vlasnici su krivi za ovakvu sliku (ja sam vlasnik, ali skupljam drek i pas je na povodniku na cesti).

  • GD 15.02.2018.

    Točno. Nitko mi nemože nametnuti nasilnu sterilizaciju. Član sam HKS-a i imam dvije kujice koje uživaju u izložbama, a organi za reprodukciju su tu, jer ih je priroda s razlogom posložila. Imaju funkciju koja nije vezana isključivo za reprodukciju. Uostalom, kao i kod nas ljudi

Komentiraj...
Vidi sve komentare