To je to što me zanima!

Zagreb se ponovo trese: Slabo podrhtavanje u metropoli

Prognoza potresa je u načelu moguća, ali je vrlo teško izvediva, doduše nemoguće izvediva. Ono što trebamo istražiti se nalazi deset, 20 kilometara u dubinu, rekao je seizmolog Ivica Sović
Vidi originalni članak

U popodnevnim satima, nešto iza 17 sati, Zagreb je opet pogodio manji potres od 1.4 prema Richteru.

Slabo podrhtavanje osjetilo se u svim dijelovima Zagreba, a s obzirom na to da je prije nešto više od mjesec dana Zagreb pogodio najveći potres u posljednjih 140 godina, seizmolozi su nas upozorili na to da se možemo u narednih nekoliko mjeseci suočiti s podrhtavanjima tla. 

- Tlo se smiruje nakon potresa 5.5 po Richteru, tako da možemo očekivati još koji mjesec podrhtavanja tla - rekao je seizmolog Ivica Sović za 24sata. 

Objasnio nam je i zašto je teško prognozirati potres. 

- Prognoza potresa je u načelu moguća, ali je vrlo teško izvediva, doduše nemoguće izvediva. Ono što trebamo istražiti se nalazi deset, 20 kilometara u dubinu. Mi imamo prepreku između nas i onoga što bi trebali mjeriti, a to je jako teško - izjavio je te dodao kako svako mjerenje ima grešku, zbog čega se dogodila i razlika između rezultata. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • 29.04.2020.

    Jel to ozbiljno.il se šalize

  • dylan 29.04.2020.

    Na žalost životinje ne razumijemo oni su ti koji bi nas mogli upozoriti na neki jači potres koji će se dogoditi sat dva prije a seizmolozi se bave samo statistikom zato uzmite kramp i lopatu i iskopajte rupu duboku oku 20 km i onda pogledajte kaj se događa ak ne možete primite se horoskopa

  • sarcasmo 29.04.2020.

    Ovaj Sović je odličan. Prije nekoliko godina je na jednom portalu rekao: "Iako je seizmička aktivnost na području Donje Bistre oslabila nakon što ih je u par tjedana protreslo oko 150 potresa, seizmolozi očekuju da na red dolazi područje Kašine. S obzirom na to da se energija potresima na zapadnom dijelu medvednice 'otpustila', može se očekivati izjednačavanje te otpuštanje na istoku, tj. na kraju medvedničkog rasjeda kod Kašine". - Jel moguće da se odnoslio na ovaj potres 22.03.? Doduše nije Kašina, ali blizu (cca 8km zračne linije, u smjeru rasjeda)

Komentiraj...
Vidi sve komentare