To je to što me zanima!

Zagreb uskoro dobiva groblje i krematorij za kućne ljubimce

Iz gradskog Ureda poručili su nam kako još ne mogu otkriti cijene pokopa, ali doznajemo da će se kremiranje naplaćivati po težini leša, tako da bi trebalo koštati od 300 do 1500 kuna
Vidi originalni članak

S obzirom na to da je ovo prvi objekt takvog tipa i veličine u Hrvatskoj, vodili smo se podacima dobivenim od sličnih institucija iz zemalja koje imaju takve objekte, govori nam Emil Turk, pročelnik zagrebačkog Ureda za poljoprivredu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Radovi na uređenju gradskog groblja i krematorija za kućne ljubimce u Dumovcu, kraj skloništa za životinje, ušli su u fazu uređenja. Postavljeno je postolje za peć te bi Zagrepčani svoje kućne ljubimce uskoro trebali pokapati na dostojanstveniji način.

- Iako propisi zabranjuju pokapanje životinjskih leševa u prirodu, zbog nedostatka adekvatnog prostora, ono se moralo događati - kaže nam jedan veterinar.

U Zagrebu, dodaje, živi oko 50.000 pasa te je potreba za grobljem velika.

- U tijeku je stavljanje namještaja i krematorijske peći. Očekujemo da će polovicom 2018. godine objekt početi raditi za javnost - otkriva nam Turk. 

U zgradi krematorija već je uređen prostor za posljednji ispraćaj voljenih kućnih ljubimaca. Nakon što se oproste od svojih četveronožnih prijatelja, Zagrepčani će kroz prozor gledati kako njihovo tijelo odnose u prostoriju za peć. Strop te prostorije ukrašen je bijelim ždralovima različitih veličina. Sam čin stavljanja tijela u peć, kako bi cijeli postupak bio dostojanstven, vlasnici neće vidjeti.

Iako još nije potvrđeno, kako doznajemo, grad neće braniti organiziranje pogreba za ljubimce. Što će sve biti dozvoljeno još nije poznato.

Iz gradskog Ureda poručili su nam kako još ne mogu otkriti cijene pokopa, ali doznajemo da će se kremiranje naplaćivati po težini leša, tako da bi trebalo koštati od 300 do 1500 kuna.

- Radi izmjene zakonskog okvira, stvoreni su stvoreni su preduvjeti za zbrinjavanje ne samo kremiranih, nego, ako se vlasnici tako odluče, i nekremiranih lešina - govori nam Turk.

Hrvatski propisi zabrinjavali su pokop nekremiranih životinja, no propisi EU to dopuštaju te je grad zbog toga mjenjao građevinsku dozvolu. Iz tog razloga groblje još nije u potpunosti uređeno jer se ne zna hoće li građani više htjeti pokopati ljubimce u cijelosti ili samo polagati urne. Zasad je predviđeno 2300 kazeta, od kojih svaka ima četiri ukopna mjesta u sebi. 

Vrijednost cijelog projekta je 15 milijuna kuna, a grad na groblju planira zaposliti četiri do pet osoba. Groblje bi, poručuju iz Grada, trebalo biti isplativo.

Idi na 24sata

Komentari 84

  • Johndenver 09.12.2017.

    Mačak mi je star 85 god..kad bu to gotovo, želim ga tamo sahraniti

  • izzypop 02.12.2017.

    Još je veći problemi što Zagreb nema ortodonta za peseke,pa neki peseki imaju ružan osmjeh,a njihove mamice lijep.Ljude niko ne spomijne...

  • Josip123456789 01.12.2017.

    A ti Hr123 zasto grad zagreb nefinacira da u svakoj skoli osnovnoj i srednjoj posto je obavezna po zakonu da djeca imaju dva obroka dnevno prva smjena dorucak i rucak, druga smjena rucak i veceru. Ja nemam djece zasad ali nema sigurno ni zivotinju koju cu drzati u stanu da mi lezi na krevetu di ja spavam i da mi hoda po stolu di se objeduje i takve stvari to definitivno nije normalno

Komentiraj...
Vidi sve komentare