To je to što me zanima!

Zagreb, Zadar, Krk... Gradi se 1000 novih POS-ovih stanova

Pravo na kupnju stana iz Programa POS-a imaju svi hrvatski građani, dok prvenstvo imaju zaštićeni najmoprimci koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba, te građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo
Vidi originalni članak

Do 2021. godine planira se graditi novih tisuću stanova, izvijestili su u petak iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. 

Predviđene lokacije za izgradnju su Zagreb, Zadar, Split, Trogir, Solin, Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Osijek, Poreč, Vis i Vrsar, pri čemu maksimalna cijena stana po kvadratnom metru može iznositi 1.319,64 eura.

Iz Ministarstva poručuju da je izgradnja stanova po programu POS-a već davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma.

Napominju da se građani kao potencijalni kupci stana iz programa POS-a trebaju obratiti općini odnosno gradu gdje žive, koji obično provode anketu o stambenim potrebama ili objavljuju javni poziv za kupnju stana iz programa POS-a.

Osim cijene četvornog metra strana, pogodnosti programa POS-a vezane su i uz kreditnu liniju, koja omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od tri posto, minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30, odnosno 31 godine, u slučaju korištenja godine dana počeka, kažu iz Ministarstva.

Pravo na kupnju stana iz Programa POS-a imaju svi hrvatski građani, dok prvenstvo imaju zaštićeni najmoprimci koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba, te građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.

KUPOVINA STANA Subvencioniranje kredita: Do sada je predano 1119 prijava

Pritom, kandidati moraju biti kreditno sposobni, što se utvrđuje na temelju propisane dokumentacije koju je svaki kandidat s liste reda prvenstva dužan dostaviti poslovnoj banci, navodi se u objavi Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zbog sprječavanja zloporaba pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu, posljednjim izmjenama Zakona iz srpnja prošle godine uvedena zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova koji su kupljeni u tom programu.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • TomaŠević 11.01.2020.

    Umjesto da stanove grade za zaštićene najmoprimce koje su bacili na cestu novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakonao najmu stanova, a koji su mahom penzioneri, oni stanove grade za one kojih nema, jer su oni iole pametni već dali petama vjetra iz ove zemlje. Bacili su na cestu 10 000 ljudi kojima je stan u kojem žive, bio jedini dom. Prekršili su Ustav, izglasali organski zakon kao neorganski samo kako bi pošto/poto proturili zakon kroz Saborsku proceduru, a nikakva rješenja ne nude. Stan ne možeš niti kupiti niti dobiti jer ne ispunjavaš uvjete, dakle je**e lud zbunjenog. Ne preostaje nam ništa nego kupiti šatore i naseliti Markov trg, pa tko živ, tko mrtav.

  • VTI 10.01.2020.

    Umjesto da povlace novce iz EU proracuna i da sve popravljaju i da pomazu svima... . Oni prave zgrade za bogate i dizu cijene nekretnina u nebo....

  • 10.01.2020.

    Njima nije jasno da nisu bez stana oni sto imaju 100000 eura. Toliko o stanovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare