To je to što me zanima!

Zagrebački liječnici prišili mladiću odsječenu šaku

Liječnici zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava su u četvrtak replantirali šaku pacijentu (22) koji ju je odsjekao sjekirom. Pacijent se dobro oporavlja
Vidi originalni članak

Manje od jednog dana prošlo je otkako si je 22-godišnji mladić iz zagrebačke Dubrave odsjekao lijevu šaku sjekirom do trenutka kad je ponovno imao prišivenu ruku i uspješno s njom počeo micati. Za to su zaslužni plastični kirurzi iz Kliničke bolnice Dubrava, prof.dr. Zdenko Stanec, doc.dr. Rado Žic i doc.dr. Srećko Budi. Zajedno s ostatkom ekipe (anesteziolozima, instrumentarkama, asistentima...) u četvrtak poslijepodne su prišili ruku mladiću u operaciji koja je trajala punih sedam sati. Danas mladić već miče tom rukom.
Pacijenta je u KB Dubrava dovezla hitna pomoć, a uz njega i propisno zapakiranu odrezanu ruku. Liječnici su odmah prekinuli redovni program i krenuli u kompliciranu operaciju u kojoj istodobno rade dvije ekipe. Kako nam je pojasnio predstojnik Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju prof.dr. Stanec, jedna ekipa radila je na amputiranoj ruci, a druga na bataljku. Nakon što se pronađu živci, tetive i krvne žile sve se to spaja. Najprije se spaja kost, potom se pod mikroskopom spajaju tetive i krvne žile, a na kraju se zbrinjava koža i meko tkivo.
- Mladić je već na odjelu. Sretan je i ne skida smiješak jer već pomiče rukom. Snimke pokazuju da je sve dobro spojeno i da je ruka opet funkcionalna, rekao nam je prof.dr. Stanec i pojasnio da je ovdje sretna okolnost bila što je rez bio čist. Kod ozljeda gdje je ruka iščupana rezultati su, nažalost, puno lošiji.
Plastični kirurzi KB Dubrava u posljednjih su 20 godina imali desetak ovakvih slučajeva, pa im je iskustvo mnogo značilo u ovoj operaciji. Sreću su imali i liječnici iz Splita i Šibenika koji su trenutno u KB Dubrava na edukaciji jer su imali priliku vidjeti ovakvu operaciju. Čest je slučaj, naime, da cijela jedna generacija kirurga ne uspije vidjeti takav zahvat.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • meemee 12.02.2010.

    A da mu netko nije platio da to napravi? Mislim, toliko koincidencija: hitna odmah uz, u bolnici doktori iz Splita i Rijeke, dogadjaj nije ni bio u novinama...

  • magistra 12.02.2010.

    Doktorima svaka čast na uspješnoj operaciji,a ako je istina to da si je debil sam i namjerno odsjekao šaku trebalo ga je ostaviti sa batrljkom ostatak života. A ne potrošiti silne novce na 7h operacije,vrijeme i trud operatera.

  • onaj 12.02.2010.

    Sad nek proba sa glavom. Bar da doktori steknu još malo iskustva ako ništ drugo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare