To je to što me zanima!

Zamrznuti zameci: Prema novom zakonu ne bi ih bilo

Novi zakon zabranio je parovima, koji se liječe od neplodnosti, da zamrzavaju zametke. Ministar Darko Milinović kasnije je ipak malo popustio...
Vidi originalni članak

Blizanke Gverieri su prije sedam godina rođene iz zamrznutih zametaka. To je novi zakon zabranio parovima koji se liječe od neplodnosti. U prvoj varijanti zakona zabrana je vrijedila za sve parove. Kasnije je ministar Milinović malo popustio te odlučio da će parovi koji imaju izuzetno tešku situaciju i ekstremne probleme s neplodnošću ipak moći zamrzavati zametke. O kriterijima će to odlučivati stručnjaci koji se bave medicinski potpomogunutom oplodnjom. Iako su se protiv zakona pobunile mnoge udruge koje okupljaju roditelje s problemom neplodnosti, struka je stala uz zakon i objavila podatke koji pokazuju kako je broj trudnoća veći nego prije. Liječnik koji je pomogao bračnom paru Gverdieri, dr. Dražen Lučinger, kaže da su spontane i prirodne trudnoće nemoguće u samo dva scenarija - ako žena nema jajovode i ako muškarac uopće ne proizvodi spermije. U svim drugim slučajevima, kaže dr. Lučinger, trudnoća je moguća, ali se ne može unaprijed predvidjeti. Spontane trudnoće su nakon one potpomognute itekako moguće. “Poslože” se hormoni, a važan je razlog što i žena kroz potpomognutu trudnoću dobiva hormone. Osobito je to nepredvidivo kod parova gdje medicina ne može otkriti uzrok neplodnosti jer je medicinski sve u redu s oba supružnika. Trudnoća je moguća i kad muškarac ima najlošiji mogući spermiogram (broj zdravih spermija). Prof. dr. Velimir Šimunić iz Petrove bolnice kaže da se smanjuje psihički pritisak na supružnike ako žena nakon brojnih pokušaja zatrudni. Zbog toga je spermiogram odmah bolji. Oko 10 posto neplodnih muškaraca imaju šanse da im partnerica prirodno zatrudni. Žene koje su rodile umjetnom oplodnjom gotovo uvijek opet prirodno zatrudne. Britanski su mediji prije dva mjeseca pisali o neobičnom slučaju obitelji Brown, koja je dobila dva para blizanaca u 12 mjeseci. Blizanci Gverieri rođeni su u razmaku od 11 mjeseci.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_32967 06.12.2011.

    on je samo politički igrač Europske Unije i sprovodi njihove naloge - a to je depopulacija na bilo koji način. Bilo lažnim cijepljenjem, bilo preprekama kod umjetne oplodnje.

  • pinkiS 25.06.2010.

    kao da je milinovica i ekipu briga za zivot ili smrt necijih zametaka! jedini razlog iz kojeg je donesen taj debilni zakon (koji ce se naravno za koji mjesec mijenjati) je ona dobra stara: nemoj odmah sve napraviti, uvijek si ostavi nesto posla i za sutra, prekosutra... tako da TRAJES na tom poslu - znamo svi da je nasim zakonodavcima najdrazi posao trla baba lan. zakon je donesen upravo zato da bi se mijenjao... neka placica kapa za to vrijeme i osigurali su si fine penzije, a nakrali se i za sukununucad.

  • plavuša13 25.06.2010.

    Ovo je jedini ministar koji od manje dobije vise!!!\"\"\"Svaka cast skidam kapu Milinovicu,ta tvoja matematika je za Nobela.\"\"\"Jedino si zaboravio navest koliko se zene muce dok ih sopaju hormonima i sta pretrpe u cijelom postupku uzimanja jajasca jer zahvaljujuci tebi moraju svaki put sve iz pocetka ako ne uspiju.Nadam se da ces za svaku ocajnicku suzu ti isplakat hiljadu suza!

Komentiraj...
Vidi sve komentare