To je to što me zanima!

'Zaokruživanje cijena prilikom uvođenja eura uglavnom je mit'

Efekt je postao sve manji zahvaljujući triku kojim se tome doskočilo - i u domaćoj valuti i u euru šest mjeseci prije i nakon konverzije se mora objavljivati cijene, kazao je guverner HNB-a
Vidi originalni članak

Dogovorili smo uvođenje eura još početkom godine i od tada HNB priprema ovaj dokument koji je sada predstavljen i najesen je objavljen, a ja sam još na proljeće počeo najavljivati da ćemo ići u javnu raspravu. Došlo je to sad prirodno, mislim da je tajming baš i dobar jer je RH izašla iz procesa prekomjernog deficita. Ranije pričati o ovome bez toga nije bilo prikladno, kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić gostujući na N1.

Objasnio je i zašto se to nije dogodilo ranije.

- Ne bih to preporučio jer je RH bila u situaciji rastućeg javnog duga, u proceduri prekomjernog deficita i to definitivno nije neka pozicija da kažemo idemo mi sad u eurozonu, ne prije nego pokažete da ste u stanju promijeniti putanju BDP-a i da imate politiku i odluku da ga smanjite - kazao je Vujčić.

Dodao je da bi bilo lijepo kad bi se uvođenje eura poklopilo s ulaskom u tečajni mehanizam. Govorio je i o prednostima euro-sustava.

- Glavna prednost je da nestaje valutni rizik, RH Ima najveći stupanj euroizacije, za nas euro nije ništa novo. Računa se, štedi se u eurima, cijene se brojne izražavaju u eurima. Ono što će svi osjetiti jest da će zbog nestanka valutnog rizika pasti kamatne stope, tu će biti i nestanak troškova valuta koji su otprilike oko milijardu kuna, privlačniji ćemo biti investitorima, turizam nam je važan - 70 posto naših prihoda dolazi iz eurozone, turisti će tu moći trošiti u eurima - kazao je.

Za famozno zaokruživanje cijena kazao je da je to u velikoj mjeri mir. 

- U prvom valu zemalja koje su ulazile, bilo je zaokruživanje cijena na gore, ali kasnije je taj efekt bio sve manji zahvaljujući triku kojim se tome doskočilo - i u domaćoj valuti i u euru šest mjeseci prije i nakon konverzije se mora objavljivati cijene. Stvarni porast je bio 0,2 do 0,3 posto je bila inflacija što je zanemarivo - kazao je.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • dahhmal 12.11.2017.

    Tebi je mozda mit koji imas 5000 eura placu a meni sa 250 e je nocna mora

  • Nikola Jankovic 10.11.2017.

    Ova političarsko-bankarska mafija u sprezi sa medijima, doista smatra kako smo narod iz "šume" bez ikakvoga kontakta sa vanjskim svijetom do danas????? Kao da ne znamo čitati, pisati, ne putujemo - i povjerovat ćemo im na riječ sve što kažu? Ovaj lažljivi gad u članku kaže kako je zaokruživanje cijena mit??? valjda od početka mandata nije ništa platio SVOJIM novcem pa ne zna jadan i živi u zabludi - ili ipak laže k'o pseto

  • ljubica ljubičica_1 08.11.2017.

    Nebi rekla Vujčiću.Sjećam se kada je uvođen euro .Auto koji je stajao 10000maraka(Mali talijanski fijat)skočija je na 10000eu .Zar nije bilo tako.Marka je bila 3,7 a eu 7,3.Osobno nikad nebi uvela euro jer to je čista propast.To samo koristi ovim izvoznicima koji su se 90% obogatili sa kriminalom.Zašto bi mi ostali patili.To što štedimo u eurima to je naša stvar pa štedjeli smo i u markama.Nadam se da će se EU raspast !

Komentiraj...
Vidi sve komentare