To je to što me zanima!

Zašto su domaće stare serije toliko bolje od današnjih?

Današnje serije su profitne investicije, a nekad su bile investicije duha, ističe razliku Ivo Štivičić, dramaturg, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti
Vidi originalni članak

Vrteći programe televizija s nacionalnom koncesijom u udarnom terminu, čovjek bi lako pomislio da smo turska kolonija, ali u proizvodnji serija Hrvatska je zapravo regionalna sila. Naše serije - prije svega telenovele - gledaju se u svim državama bivše Jugoslavije i često dobro prođu. Svake godine snimi ih se nekoliko, ali je veliko pitanje je li ijedna od njih dovoljno kvalitetna da izdrži test vremena. Hoćemo li u ijednoj uživati i za 20 ili 30 godina, kao što danas uživamo u “Malom mistu”, “Gruntovčanima”, “U registraturi” ili “Prosjacima i sinovima”?

- Današnje serije su profitne investicije, a nekad su bile investicije duha - ističe osnovnu razliku Ivo Štivičić, dramaturg, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti te scenarist kultnih serija “Putovanje u Vučjak” i “Kuda idu divlje svinje”. 

- Da biste pročitali knjigu morate biti pismeni, dok za seriju to nije potrebno. Serije su nekad nepismenima i polupismenima objašnjavale razne stvari i svijet oko njih, i toga smo bili svjesni dok smo ih radili. Danas je funkcija serije stvaranje profita, a prije smo išli za time da napravimo nešto čime ćemo se ponositi. Bilo je i internog rivalstva, pa smo se tako u Zagrebu trudili napraviti bolje serije od beogradskih - nastavlja Štivičić. 

U tom internom rivalstvu je pobijedio, barem prema mišljenju čitatelja beogradskog tjednika Danas koji su u konkurenciji 45 najkvalitetnijih serija bivše države “Kuda idu divlje svinje” izabrali za najbolju. 
Iza kultne serije iz 1971. koju je režirao Ivan Hetrich, a uredio Vlado Gotovac, a koja - revolucionarno i poprilično hrabro - zbivanja iz Drugog svjetskog rata u okolici Zagreba prikazuje kroz sukob dvije krijumčarske bande, ostali su i “Otpisani” i “Vruć vetar” i “Vratit će se rode”. No Štivičić je mogao samo s tugom konstatirati da to priznanje za HRT nije bilo dovoljno važno ni da objavi vijest.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 101

  • trooso 29.09.2013.

    sasvim slučajno sam prisustvovao snimanju jedne reklame, režiser ili scenarist, baš se ne kužim u to, objašnjaval je snimatelju zakej srbi imaju bolje humoristićne serije od hrvata, veli da su postojale dvije akademije jedna u zagrebu, a druga u beogradu, u zagrebu su ljude učili da rade serije i filmove ozbiljnog sadržaja, a u beogradu humorističnog, i kad to sad pogledate sa strane to je po meni tak, makar je meni najbolja serija otpisani, kad sam se ko mali igral partizana i njemaca uvijek sam bil Prle, " hop prc gevezenzajn "

  • rea-san 24.09.2013.

    Nijednu domaću seriju (ili film) ne gledam niti sada (jer su totalno negledljive), a kamoli da ću ih gledati za 20 ili 30 godina. Da ne bih bila krivo shvaćena, ne gledam niti turske ni ine sapunice. Gruntovčani, U registraturi, Kapelski kresovi, Velo misto i ine, kao i mnogi naši stari filmovi su bezvremenski proizvodi, jednako kvalitetni onda i sada, a sve što je snomljeno u 90-tim i sada je teško probavljivo.

  • fallout2 24.09.2013.

    sve bi vas trebalo bičem rastjerati...prvo govorite protiv bivše države kako ništa nije valjalo, kako ju je vodio najveći zločinac, kako smo 90-te izašli iz mraka, a onda svako malo plačete da je onda bilo bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare