To je to što me zanima!

Zastupnici u Saboru traže smanjenje kamatnih stopa

Zastupnici SDP-a misle da su državne mjere i 174 mlrd. kn štednje dovoljni da banke dobro posluju. Traže da se odgode optlate stambenih kredita
Vidi originalni članak

Gospodarstvo je glavna tema u Saboru. SDP-ov Ljubo Jurčić tvrdi da je Hrvatska već u recesiji, a samo je tehničko pitanje kada će to objaviti, pa SDP predlože paket antirecesijskih mjera. U Velikoj vijećnici oporba i vladajući ne mogu se usuglasiti jesmo li u krizi ili u recesiji, kao ni tko je za to odgovoran. I dok je za SDP od važnosti da se osigura stabilnost tečaja i kamata, u HDZ-u ističu da postoji prostor da banke čak i smanje kamate na kredite. S obzirom da bi zbog krize bez posla moglo ostati 20.000 ljudi, SDP predlaže da se produlji vrijeme korištenja naknada sa Zavoda za zapošljavanje. Primjerice da otpušteni radnik sa 9 mjeseci do dvije godine radnog staža na Zavodu umjesto 90 dana prima naknadu barem 180 dana i to u visini od 70 posto plaće, a oni sa 10. godina staža barem godinu dana. Za tu mjeru treba osigurati od 70 do 140 milijuna kuna. Potrebno je i banke potaknuti da prolongiraju oplate stambenih kredita, da se osigura minimalni rast plaća bez rasta izdataka za zaposlene, da se van snage stavi neuspjelu zdravstvenu reformu, ali i da se smanjenjem PDV-a smanje izdaci stanovništva za energetiku. Za oporavak gospodarstva nužno je kažu, da se država prestane zaduživati na domaćem tržištu i tako oslobodi prostor privredi, nužna je pomoć izvoznom sektoru kroz dokapitalizaciju HABOR-a, te kažu i da treba osloboditi gospodarstvo parafiskalnih nameta, ali i tvrtke plaćanja dobiti na reinvestirani kapital, ali i uvesti kraće rokove plaćanja. Predlažu i mjere ograničavanja javnog sektora koje se odnose na štednju, ali i preispitivanje menadžerskih ugovora te plaća dužnosnika i da se utvrde prioriteti u javnim investicijama.
- Osnovni cilj mjera je ne dopustiti da Hrvatska produbljuje recesiju, a ne daj Bože da ide prema depresiji - rekao je Jurčić.
I dok oporba predvođena SDP-om tvrde da je Hrvatska u recesiji, HDZ-ovci priznaju tek krizu uzrokovanu svjetskom krizom.
- Možemo reći da u ovoj zemlji sve ide k vragu s Vladom ili bez nje, i treba priznati da nije bilo guvernera, da bi kraj bio i daleko brži - rekao je IDS-ov Damir Kajin. Ingrid Antičević Marinović (SDP) napominje da se Vlada tako neodgovorno prema građanima ne može ponašati.
- Kašalj i siromaštvo ne daju se sakriti - rekla je. HDZ-ovci pak smatraju da katastrofičari imaju zborno pjevanje, a njihovo je poremetio Krešo Filipović (HDZ) koji je oporbu pokušao ispraviti svojom nespretnošću.
- Neozbiljno je u ovom trenutku tvrditi da je Hrvatska u krizi, jer se ni po definiciji za to nisu stekli uvjeti. Raspravljamo uopće je li Hrvatska zahvaćena recesijom, što vjerujem da jeste, ali o krizi ni u kojem slučaju još ne možemo govoriti - rekao je Filipović. Krunoslavu Markovinoviću (HDZ) interesantna je tvrdnja da građani spajaju kraj s krajem, kad 300.000 ljudi ide na skijanje, a 100.000 kupilo je nove automobile.
- Čudni su ti naši građani stvarno - kaže Markovinović.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_28544 29.01.2009.

    Pogledajte kako su geađani Francuske složni, najavljivaju štrajk stoljeća. Građani republike Hrvatske samo štrajk može skinit ovu bandu!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare