To je to što me zanima!

Zataškavali opasne nuspojave: Bebe rođene s deformacijama

Lijek Talidomid kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih pile su trudnice protiv jutarnje mučnine. Mnoge žrtve rođene su bez nogu ili ruku, deformiranih udova ili s teškim oštećenjima živaca...
Vidi originalni članak

Tvrtka koja je izumila talidomid, lijek koji je uzrokovao urođene deformacije kod tisuća novorođenčadi u svijetu, vodila je namjernu kampanju širenja dezinformacija nakon što su stručnjaci prvi put otkrili moguće teške posljedice njegova korištenja, pokazalo je istraživanje koje je naručila njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, objavljeno u petak.

Talidomid, koji je razvila njemačka tvrtka Gruenenthal, prodavan je trudnicama kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih kao lijek za jutarnje mučnine. U Njemačkoj je prodavan pod nazivom Contergan, a drugdje kao Distaval.

Zbog lijeka rođeni bez nogu, ruku, s teškim oštećenjima

Lijek je samo u Njemačkoj naštetio gotovo 5000 ljudi, od kojih je 2400 još živo. Mnoge žrtve rođene su bez nogu ili ruku, deformiranih udova ili s teškim oštećenjima živaca.

- Duboko žalimo zbog tragedije uzrokovane talidomidom i ona će uvijek biti dio naše korporativne prošlosti - rekao je glasnogovornik tvrtke Frank Schoenrock, dodajući da tvrtka vodi konstruktivan i stalan dijalog sa žrtvama.

Dodao je da će tvrtka proučiti istraživanje, koje je naručilo ministarstvo zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije, te da za sada ne može detaljnije komentirati njegov sadržaj.

Izvješće, koje je pripremilo Sveučilište u Muensteru, otkriva da je proizvođač lijeka, kada su stručnjaci počeli povezivati talidomid s oštećenjima živaca, namjerno davala pogrešne informacije i zataškavala što zna o nuspojavama lijeka. Također je prijetila državi tužbama za odštetu kako bi lijek, koji se dobro prodavao, zadržala na tržištu što je dulje moguće.

- Proizvođač je mogao poštedjeti mnoge ljude velikih patnji da je Contergan povukao s tržišta nakon mnogobrojnih indikacija da ima štetne nuspojave - kazala je ministrica zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije Barbara Steffens.

Čak i nakon povlačenja lijeka s tržišta, vlasti su se teško nosile sa situacijom. Teško im je bilo razjasniti učinke lijeka, utvrditi broj pogođenih ljudi i zabraniti ga. U to vrijeme nije postojao zakonski okvir za zabranu lijekova.

Niklas Lenhard-Schramm, autor istraživanja, rekao je da su proizvođači lijekova u to vrijeme bili odgovorni za sigurnost lijekova, dok danas postoje državne procedure za izdavanje dozvola.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • svejedobro 14.05.2016.

    Nikad toliko reklama sa lijekovima nije bilo ko sada...

  • enilon 13.05.2016.

    @Nikola Jankovic Petak, 13.05.2016. u 22:38 ''Lako je što se zataškavaju "nuspojave" od prije 50 godina što je sa nuspojavama DANAS!? Autizam kod djece od 1 na 70000 djece došlo se do 1 na127 djece danas. U BiH su zdrave bebe umirale nakon cjepljenja, doktorica čije ime sam zaboravio i danas već 15 godina vodi bitku protiv "vjetrenjače" ''....zove se dr. Lidija Gajski!

  • uvela ruža 13.05.2016.

    Pohlepa bez granica...ne biraju se sredstva kako doći do krajnijeg cilja..

Komentiraj...
Vidi sve komentare