To je to što me zanima!

Zatvarali su oči: Pustili su da Podravkina juhica iskipi

Poslovanje najveće hrvatske prehrambene tvrtke nije bilo sumnjivo vlastitoj upravi, bankama koje su davale kredite, ali niti Poreznoj upravi i Burzi
Vidi originalni članak

Uhićenja top menadžera Podravke i otvaranje istrage protiv dojučerašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca otkrila su kako su godinama “otjecali” milijuni iz najveće hrvatske prehrambene industrije. Sasvim logičnim čini se pitanje kako dosad nitko malverzacije nije primijetio, a ni prijavio.
Unutar Podravke najveća odgovornost leži na bivšim i sadašnjim članovima Nadzornog odbora. Uz pritvorenog Darka Marinca, među njima su se osim lokalnih dužnosnika nalazili ekonomist Mladen Vedriš, Milan Artuković (direktor Francka) i bankar Goran Gazivoda (sva trojica do 2008.), te Franjo Maletić (direktor Vjesnika) i Dubravko Štimac (mirovinski fond PBZ-CO). Varaždinska Vaba banka brokerskoj kući Fimi odobrila je, na temelju Podravkina depozita, još 2006. pozajmicu za kupnju Podravkinih dionica. OTP banka novim kreditom pomaže Fimi da 2007. vrati Vabin kredit. Banke nisu provjeravale namjenu trošenja tih kredita, jer je kupovanje vlastitih dionica protuzakonito, pa je njihova odgovornost barem posredna. Da Podravka zapada u ozbiljne poteškoće, banke su mogle primijetiti i prema financijskom izvješću Podravke za 2008., u kojem stoji da su se krediti povećali za čak 91, a troškovi kamata za 78 posto u odnosu na 2007. Time su dionice Podravke postale rizičnije, ali brokeri i ulagači, unatoč dostupnim informacijama, nisu to uočili.
Podravkino poslovanje nije bilo sumnjivo ni Poreznoj upravi. Je li za neprovjeru njihove porezne prijave i neupućivanje poreznog nadzora kriv šef lokalne porezne ispostave? Što je o tome znao ministar financija Ivan Šuker? To bi se naknadno moglo ustanoviti. Nepravilnosti u poslovanju nisu otkrivene ni nakon revizije koju je obavila zagrebačka tvrtka Deloitte. Ona je utvrdila kako financijski izvještaji poslovanje prikazuju “realno i objektivno”. Nažalost, svi su zatvarali oči dok je Podravkin lonac zamalo eksplodirao.

PET KARIKA U LANCU OBMANE: ZAŠTO NISU OTKRILI AFERU?
1. NADZORNI ODBOR - Unutarnja kontrola kao da nije postojala
Sporne ugovore, koje je Podravka potpisivala s bankama za kupnju dionica, trebali su prethodno odobriti niži menadžment, unutarnja kontrola, uprava i Nadzorni odbor. Sve četiri razine kontrole su potpuno zakazale.

2. BANKE - Zarada im bila važnija od zakona
Vaba i OTP banka odobravale su kredite Fimi na temelju Podravkinih depozita. Kako je u Hrvatskoj protuzakonito kupovanje vlastitih dionica, znači da su banke barem posredno odgovorne.

3.POREZNICI - Nadzorom bi otkrili mućke
Porezna uprava je bez zadrške prihvaćala porezne prijave koprivničkoga giganta, iako je poreznim nadzorom lako mogla utvrditi nepravilnosti u poslovanju, koje će najskuplje stajati porezne obveznike.

4. BURZA - Čak ni brokeri nisu predvidjeli kolaps
Iako su Podravkine dionice među najboljima na Zagrebačkoj burzi, brokeri i ulagači, unatoč svim informacijama, nisu uspjeli ni naslutiti u kakvim se poteškoćama i rizicima našla Podravka.

5. REVIZIJA - Potvrdili Podravkina uljepšana izvješća
Deloitte, revizor Podravkinih financijskih izvješća, utvrdio je da su svi podaci “realni i objektivni” pa se s ipak postavlja pitanje njihove odgovornosti za naknadno utvrđene gubitke.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • user_41930 23.01.2010.

    uputsva za razumijevanje polančeca i ostali okolo : http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Bodrijar.pdf

  • sudacx 22.01.2010.

    zatvarali su oni oci od 95 g al nisu đabe ..... al nepitaju se oni di smo mi!!!!!!

  • barkley 22.01.2010.

    Finu nam je juhu skuhao...

Komentiraj...
Vidi sve komentare