To je to što me zanima!

'Zaustavite štrajk i ide dodatak od 12 posto i povlačenje odluke o neplaćanju dana u štrajku'

Na GSV-u je dogovoreno da će Vlada u sklopu Zakona o plaćama odmah ići i s podzakonskim aktima i uredbama kako bi se plaće za siječanj već u veljači isplatite po novim pravilima
Vidi originalni članak

Najviše smo vremena posvetili Zakonu o plaćama. Mislim da većina podržava smjer, ali inzistiraju na donošenju podzakonskih akata do drugog čitanja. A čuli smo da će se u tom smjeru i nastaviti već u prvim tjednima rujna kako bi se Zakon o plaćama službenika i namještenika donio do kraja ove godine ne bi li se već u veljači isplatila plaća za siječanj prema novim pravilima, poručio je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća predsjednik tog tijela Ivan Mišetić.

Da će Vlada, tj Ministarstvo pravosuđa i uprave ići u tom smjeru da se odmah uz Zakon definiraju i podzakonski akti i nove Uredbe, u koje se ugrađuje dodatak na plaću u iznosu 100, 80 i 60 eura, a ne tek nakon što Zakon stupi na snagu, potvrdio je i ministar rada Marin Piletić.

- Rokove ćemo s ožujka pomaknuti ranije da uredbe budu napisane i donosene na Vladi kako bi plaća za siječanj bila isplaćena u veljači po novom Zakonu. Od strane ministra pravosuđa Ivana Malenice čuli smo što sve kani napraviti u vezi stupanja na snagu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Cilj je da plaća u siječnju, koja će se isplaćivati u veljači, bude sukladna novom zakonskom propisom i novim uredbama i novim koeficijentima. Najniži današnji koeficijent će se povećati za 40 posto, a samim time će se povećati proporcionalno i ostali koeficijenti - rekao je. 

Na pitanje je li na sjednici bilo riječi o štrajku djelatnika u pravosuđu, Piletić je kazao kako to nije bila tema. 

PREGOVORI TRAJU Malenica: Razgovarali smo o povećanju plaća za 12 posto, očekujemo skori odgovor

- No, Malenica vas je već izvijestio da je ponuda sindikatu lokalnih i državnih službenika upućena i da je Vlada spremna izaći s osiguravanjem dodatka od 12 posto, čekamo odgovor. Time će Vlada povući svoju odluku o neplaćenim danima u štrajku ako se štrajk zaustavi i omogući rad sudova - istaknuo je. 

Ako ovaj sindikat pristane na ovu odluku, Piletić naglašava da time nije narušen u samom startu novi sustav plaća, kako tvrde neki sindikati. 

- Želimo izjednačiti ona ista ili slična radna mjesta, dignuti plaće, jednaka plaća za jednak rad. Ovi djelatnici u pravosuđu do sada nisu imali dodatak i za sam taj iznos dodatka su imali manju plaću za istu razinu poslova - dodao je istaknuvši kako se dodatak od 12 posto odnosi na osnovnu plaću. 

AKO DOBIJU DODATAK Sindikat državnih i lokalnih službenika: 'Mi sutra možemo početi s radom ako Vlada odluči'

- Zaustavite štrajk i ide dodatak od 12 posto i povlačenje odluke o neplaćanju štrajka. Dakle, dvostruka korist za one koji su danas u štrajku - rekao je. 

Upitan zašto odmah nisu to ponudili štrajkašima umjesto što su najprije donijeli odluku o neplaćanju dana provedenih u štrajku, Piletić je ponovio kako je Vlada s reprezentativnim sindikatima ispregovarala već dodatak na plaću u iznosu 100, 80 i 60 eura neto ovisno o koeficijentima, a koji je krenuo s isplatom ovog mjeseca.

- Nije da Vlada nije činila ništa i nije ovo prva konkretna ponuda. Upravo je i ovim djelatnicima u pravosuđu isplaćen dodatak koji smo ugovorili - poručio je.
 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • nisambitan 26.07.2023.

    12% ako je i neto, na 650 EUR iznosi 78 EUR. To nije ni blizu onoga što se traži (ne ulazim je li opravdano ili ne). Pa tih petsto i nešto kuna je za rezervar goriva i to ako. Sprdanje na najjače.

  • Kegla💪🏻 25.07.2023.

    Ne pristajte na te mrvice od ovih lopova

  • boing707 25.07.2023.

    Hahaha, ne dajte im toliko da se naglo ne obogate, nije malo dobiti 500 kuna, to je spiza za 2 dana, haha, koji luksuz.

Komentiraj...
Vidi sve komentare