To je to što me zanima!

Završeni poslovi na održavanju broda USS Arlington u V. Lencu

U brodogradilištu Viktor Lenac završeni su poslovi na redovnom održavanju desantno-transportnog broda američke ratne mornarice USS Arlington, gdje je brod boravio proteklih desetak dana
Vidi originalni članak

Načelnik Glavnog stožera OSRH Robert Hranj ustvrdio je tom prigodom da je dolazak tog broda u brodogradilište Viktor Lenac jasan dokaz da američka vlada i mornarica vjeruju certifikatima, sposobnosti i vještinama ljudi u tom brodogradilištu.

"Dali su povjerenje brodogradilištu da održava tako skup i sofisticiran brod. To je i dokaz da su bilateralni odnosi Hrvatske i SAD, posebno između njihovih oružanih snaga, vrlo dobri. Mi u oružanim snagama gledamo na SAD kao na glavnog strateškog partnera u području obrane i sigurnosti", rekao je Hranj.

DUGA JE 147 METARA FOTO Luksuzna megajahta saudijskog kraljevstva stigla na remont u riječko brodogradilište

Istaknuo je da je ovo prilika i da se zahvali SAD-u na pomoći u proteklih 25 i više godina putem obuke vojnika, dočasnika i časnika, školovanja, zajedničkih vježbi i donacija, među kojima je izdvojio helikoptere Kiowa Warrior i Black Hawk te borbena vozila Bradley.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da je remont tog broda pokazatelj sposobnosti Viktora Lenca da obavlja najzahtjevnije poslove i zadatke. Kroz ugovore s američkom ratnom mornaricom u proteklih desetak godina to brodogradilište ostvarilo je poslove vrijedne oko 900 milijuna kuna, rekao je.

Referentna lista brodogradilišta je bogatija za još jedan vrijedan posao, a oko 1100 članova posade i marinaca su proteklih dana doprinijeli ugostiteljskoj potrošnji u Rijeci, naveo je Filipović.

FOTO: PREIMENOVAT ĆE GA Kruzer Satoshi na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac: Trebao biti plutajuća rezidencija

Zapovjednik USS Arlington Eric Kellum ocijenio je da je Rijeka lijep grad s bogatom poviješću, dodajući da će se tu vjerojatno vratiti.

"Obišli smo grad i okolicu te nacionalne parkove i druge prirodne ljepote", rekao je. Istaknuo je i da je USS Arlington dio skupine od tri desantna broda. Brod je tijekom misija prešao 20 tisuća nautičkih milja, posjetio tri kontinenta - Europu, Afriku i Aziju, prešao arktički krug, sudjelovao u četiri međunarodne vježbe NATO-a i partnera, izjavio je Kellum.

Ocijenio je da je velika prednost u sredini misije obaviti redovno održavanje u Hrvatskoj, jednom od najjačih sredozemnih NATO partnera, kako bi posada i marinci ostali u potpunoj operativnoj sposobnosti.

Brod je duljine 209 metara. Nosi četiri helikoptera te pomoću amfibijskog vozila može prenijeti na obalu vozila i marince. Ima 400 članova posade i oko 700 marinaca stalno spremnih za zadatke. Osim borbenih zadataka, tu su i pomoć pri elementarnim katastrofama ili drugim izvanrednim događanjima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare