To je to što me zanima!

Zbog inflacije ostajemo bez eura? Moramo ispuniti niz kriterija, a jedan je prepreka

Stopa inflacije jedan je od kriterija za uvođenje nove valute, a na najvišoj je razini od 2008. godine. Euro bismo trebali uvesti 1. siječnja 2023.
Vidi originalni članak

Iako je stopa inflacije trenutno na najvišoj razini još od ljeta 2008., smatram kako ona ipak neće utjecati na odluku o pristupanju europodručju. Premda je u osnovi visina inflacije jedan od kriterija za uvođenje eura, s obzirom na izražen rast cijena u većini država članica eurozone, to ne bi trebao biti čimbenik koji će presuditi o mogućem neulasku u eurozonu. Budući da su aktivnosti oko uvođenja eura već u visokoj fazi implementacije, odgađanje pristupanja europodručju u ovom trenutku se ne čini kao izvjesna opcija. Naime, već sad su u tijeku aktivne pripreme na razini cijelog poslovnog sektora, koji će u manjoj ili većoj mjeri, ovisno o djelatnosti kojom se bavi, morati prilagoditi svoje financijske i informatičke sustave korištenju nove valute. Osim toga, poluge (domaće) monetarne politike u suzbijanju rasta cijena su veoma limitirane, pa nije jasno ni što bismo točno dobili s odgodom. Trenutno formalno još imamo kunu, a rast cijena čak je iznad prosjeka onog u eurozoni, istaknula je u razgovoru za 24sata dr. sc. Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 3

  • 22.04.2022.

    Osnovna prepreka je ova vlada i njihov način rada, tj nerada i neodgovornosti.

  • melin51 22.04.2022.

    Danas na Radio Sljemenu zamjenica guvernera HNBa, Sandra Švaljek tvrdi da je inflacija u Hrvatkoj manja od prosjeka inflacije u eurozoni, a to znači da inflacija nije prepreka uvođenju euro.

  • Marko33 22.04.2022.

    I dalje ćemo biti najskuplji,ali i najsiromašniji u Eurozoni 😤

Komentiraj...
Vidi sve komentare