To je to što me zanima!

Vatra još nije pod nadzorom, ali je situacija bolja od jutros

Požar kod Skradina se u ponedjeljak oko 10 sati razbuktao. Nisu ga još stavili pod kontrolu, no situacija je nešto bolja. Gori i u Mokošici, kod Komina i Kule Norinske
Vidi originalni članak

Požar na području Sonkovića, Gračaca i Bratiškovaca kraj Skradina koji je izbio u nedjelju oko 14 sati još nije ugašen. 

- Situacija je jutros neusporedivo bolja. Nema više nikakve opasnosti za ljude i imovinu. Air Tractori vodom zalijevaju vatrene džepove u dubini požarišta, posebice u kanjonima i drugim nepristupačnim mjestima, a na rubovima dežuraju zemaljske vatrogasne snage. Još uvijek tinjaju i dime debla, ali čini se da je situacija posve pod kontrolom. Samo da ponovno ne zapuše vjetar - rekao nam je jutros Nediljko Dujić, skradinski gradonačelnik i predsjednik gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

U požaru nitko nije ozlijeđen niti je vatra zahvatila građevinske objekte. Opožarena površina na području Skradina procjenjuje se na 420 hektara.

- Izgorjela je velika površina pod travom, niskim raslinjem i šumom, ali i vinogradi, maslinici i drugi nasadi. Opožarenu površinu i razmjere štete još uvijek nije moguće procijeniti - rekao je Dujić. 

Oko 10 sati jedan "krak" požara se opet razbuktao ka sjeveroistoku i krenuo prema zaseoku Kuzmanići kod Pamučara, u kojem su dvije nenaseljene kuće, i prema zaseoku Lemići kod Bratiškovaca, gdje ima 50-ak kuća i isto toliko stanovnika. Oni ne namjeravaju napustiti svoje domove. Nisu priključeni na vodovodnu mrežu ali imaju cisterne s kišnicom na koje su priključili motorne pumpe i čekaju zapovijed vatrogasaca. 

- Ne napuštamo svoje kuće, bez obzira što se bude događalo. Spremni smo na sve, ali vjerujemo da će sve dobro završiti - uvjeren je Mile Urukalo iz Lemića. 

Vatrogascima je nešto iza podneva pomogao i kratkotrajni pljusak koji je pao.

Vatra je došla i do Kuzmanića, ali, prema riječima ovdašnjih stanovnika, tamo i nije imalo što izgoriti, s obzirom da ovdje nitko ne živi već duže od 30 godina.

Oči žitelja ugroženih sela uprte su u nebo. Čekaju se ne samo vatrogasni zrakoplovi, nego i kiša. Oko 13.45 počela je sipiti, ali je nakon desetak minuta, na žalost, prestala. Srećom, prestao je puhati i vjetar, koji je čitavo jutro širio vatru mijenjajući smjer.

DUZS je izvijestio kako u gašenju požara koji je sad zahvatio i minski sumnjivo područje sudjeluju  županijske vatrogasne snage s oko 115 vatrogasaca i 42 vozila. Požar gasi i 42 vatrogasca iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Karlovačke županije. Požar iz zraka gase zračne snage. Na požarište je upućeno i 50 pripadnika hrvatske vojske. Navečer je air tractor, koji ej požar gasio iz zraka, napustio požarište.

Stanovnici najugroženijih zaselaka koji su u nedjelju navečer pred vatrom i dimom bili sklonjeni u Skradin već oko 23 sata su se vratili i noć su proveli u svojim domovima.

Požar kod Komina gasilo i 100 vojnika

Na požarištu na području Mokošice, u tijeku je sanacija požarišta. Požar se proširio na stranu Bosne i Hercegovine (400-500 metara), no riječ je o neprohodnom području. Na graničnom području dežuraju zemaljske vatrogasne snage. 

Požar otvorenog prostora na području Komina - Kule Norinske i dalje se gasi. Procjenjuje se da je opožareno oko 1000 ha trave, niskog raslinja i šume.  U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 95 vatrogasaca. Požar gasi i 41 vatrogasac iz Varaždinske županije, Međimurske županije i Krapinsko-zagorske županije koji su tijekom noći upućeni na izvanrednu dislokaciju iz kontinentalnog dijela RH. Na požarište je također upućeno i oko 100 pripadnika hrvatske vojske. Oko 21 sat 50 pripadnika vojnika napustilo je požarište.

Zračne snage koje su tijekom dana gasile požare otvorenog prostora na području Dubrovačko – neretvanske županije, predvečer su napustile požarište. Procjenjuje se da je opožareno oko 1000 hektara trave, niskog raslinja i šume.

Gašenje požara na području Mokošice i dalje je u tijeku. Požar je aktivan još na zapadanom djelu požarišta prema Grabovici. 

Zatvorene su ceste

Zbog požara su za sav promet zatvorene D56 između Skradina i Bribira, D 62 Mali Prolog -Nova Sela, a na ŽC 6217 Rogotin-Kula Norinska vozila se propuštaju naizmjence, javlja HAK. 

Požar na otoku Sestrunju

Čim su oko 10 sati u ponedjeljak vatrogasci dobili poziv s otoka Sestrunja, poslali su vatrogasce brzim brodom na taj otok zadarkog arhipelaga, a priključili su im se i dragovoljni vatrogasci iz Preka. Kasnije je zapovjednik poslao još 17 vatrogasaca, a u zrak se digao Air Tractor.  Požar su uspjeli staviti pod kontrolu nakon što je opožareno devet hektara gustog raslinja i makije. Vatrogasni je zrakoplov opozvan čim je požar lokaliziran, a vatrogasci su u poslijepodnevnim satima još obilazili i dogašavali požarište. Iza 19 sati požar su u potpunosti ugasili.

Gorjelo i kod Crikvenice

U ponedjeljak predvečer izbio je požar na crikveničkom području, na brdu Kotor, iza rasadnika. Zbog požara su za promet zatvorili Kotorsku ulicu. Vatrogasci su na terenu. Gori borova šuma, a vatrogascima iz zraka pomaže i air tractor. Požar su lokalizirali u 20.15 sati. Opožareno je 5 hektara borove šume i niskog raslinja. U gašenju je sudjelovalo 66 vatrogasaca.

Pokraj Karlovca izgorjela kuća

U ponedjeljak se u poslijepodnevnim satima zapalila obiteljska kuća i garaža u prigradskom naselju Jelsa kod Karlovca. Požar su ugasili vatrogasci karlovačke JVP-e. Slijedi policijski očevid kojim će se utvrditi uzrok požara, kao i nastala šteta. 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • dilin komentare 14.08.2012.

    piromanima opaliti po džepu da ne budu za šibice imali.

  • ddudaj 13.08.2012.

    Gori, samo gori svi će sokolovi, vatru gasit i ljepotu ti spasit. HRVATSKA!!!

  • libeluli 13.08.2012.

    Samo da ne bude ljudskih žrtava, jer je iovako velika žrtva koju ljudi daju u gašenju

Komentiraj...
Vidi sve komentare