To je to što me zanima!

Zbog snježne mećave 90 djece ostalo zarobljeno na Sljemenu

Učenici Osnovne škole Retkovec bili su na Sljemenu u sklopu 'škole u prirodi'. Danas su trebali kući. No snijeg, jaki udari vjetra i srušena stabla zatvorila su cestu
Vidi originalni članak

Ostajemo zarobljeni na Sljemenu s 90 djece jer ne možemo kroz snijeg. Trebali smo biti u Zagrebu u 14 sati, no Sljemenska cesta je zatvorena. Djeca su dobro – rekla nam je jedna od učiteljica Osnovne škole Retkovec iz zagrebačke Dubrave. 

Pet učiteljica i dvije studentice na izobrazbi ostale su zametene s učenicima trećih razreda u Domu Crvenog križa na Medvednici. 

Ovdje idemo svake godine i ovakvo što se još nikad nije dogodilo, rekle su učiteljice

- Autobusi nas čekaju na cesti gdje inače stoje jaslice, ali ralice ne dolaze pa ne možemo doma – rekle su učiteljice. U stalnom su kontaktu s policijom i županijskim centrom 112.  

- Na Sljeme smo došli u ponedjeljak u sklopu 'škole u prirodi'. Ovdje idemo svake godine i ovakvo što se još nikad nije dogodilo – rekle su učiteljice.

Poput  ciklone Teodor, samo sada ima i snijega

- Sljemenska cesta je zatvorena do daljnjega zbog vremenskih uvjeta. Udari vjetra su jaki, a neka stabla su pala na cestu – rekli su nam iz zagrebačke policije. 

Roditelji se brinu i stalno nas zovu, no sva su djeca dobro. Gledaju televiziju, malo su nervozni, ali su na sigurnom, rekle su učiteljice

Uvjete na Sljemenskoj cesti cestari opisuju kao i za vrijeme ciklone Teodor u studenom prošle godine, samo što sad još ima i snijega. 

- Roditelji se brinu i stalno nas zovu, no sva su djeca dobro. Gledaju televiziju, malo su nervozni, ali su na sigurnom - rekle su učiteljice. 

U zagrebačkoj zimskoj službi rekli su da rade sve što mogu.

'Sljeme je prioritet, ali policija tvrdi da je opasnost prevelika'

- Sljeme nam je uvijek prioritet. Čistili smo ga dan ranije dok još u nizinama nije ni padalo. No moramo surađivati s policijom, a ona je ta koja zatvara ceste ako procjeni da je opasnost prevelika - rekao nam je Vlado Suša iz Zagrebačke zimske službe. 

Zimska služba će se tijekom noći pokušati probiti do Doma, pa se očekuje kako će učenici u subotu tijekom prijepodneva moći otići svojim kućama.

Situacija neopisivo podsjeća na onu iz knjige Mate Lovraka 'Vlak u snijegu' gdje su djeca ostala zatrpana kad su se vraćala iz posjete Zagrebu u svoje selo.

Kalinić: Djeca su na toplom i u sigurnim rukama

- Djeca se nalaze u Domu Crvenog križa, toplo im je i imaju što jesti i piti. U sigurnim su rukama, sve je normalno i nema razloga za paniku – kazao je pročelnik Pavle Kalinić.

Unatoč najavama čini se kako je snijeg sve iznenadio

Prava zima stigla je u cijelu Hrvatsku. U većem dijelu zemlje padao je snijeg, temperature su se kretale oko nule, puhao je jak sjeverni vjetar, a na moru je udarala olujna bura.

Iako smo ga danima najavljivali, snijeg je ipak iznenadio. Cijeli dan stižu informacije o sudarima, proklizavanjima i zastojima u prometu.

Smirivanje u subotu, u nedjelju suho s temperaturama ispod -15

Slabo smirivanje vremena očekuje se sutra. Cijelu nedjelju bit će suho, ali vrlo hladno, s temperaturama ispod - 15 Celzijevih stupnjeva.

I danju će biti vrlo hladno.

U utorak novi snijeg

Ponedjeljak će biti sličan, s manje sunca, ali istim temperaturama. Norveški meteorološki portal yr.no za utorak prognozira novi snijeg. Zatim opet slijedi nekoliko suhih dana, a u četvrtak nas čeka lopatanje. Za Jadran u tim danima predvidjeli su jaku kišu. Nakon hladne fronte u Hrvatsku stižu malo topliji dani. Idući petak temperature bi mogle skočiti i koji stupanj iznad nule.

Idi na 24sata

Komentari 122

  • SUSSIE_1 25.01.2014.

    Pa ovo je super! Djeci nije ništa, a uzbuđenje veliko. Ovo je stvarno PRAVA škola u prirodi. Jedino je šteta kaj nemaju opremu za snijeg. Najveća bi bila ludost stvarati paniku i pod svaku cijenu ih vraćati. Pa to je puno opasnije zbog vjetra i rušenja stabala.

  • Lahorka Schadenfreude Zluradić 25.01.2014.

    ma daj ajde,i kaj im fali???

  • penzička 25.01.2014.

    Tko to nije pratio prognozu vremena?Zar baš nitko od odgovornih u školi ne vjeruje u naše prognostičare i njihove prognoze?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare