Obavijesti

News

Komentari 122

Zbog snježne mećave 90 djece ostalo zarobljeno na Sljemenu

Zbog snježne mećave 90 djece ostalo zarobljeno na Sljemenu
4

Učenici Osnovne škole Retkovec bili su na Sljemenu u sklopu 'škole u prirodi'. Danas su trebali kući. No snijeg, jaki udari vjetra i srušena stabla zatvorila su cestu

VIDEO

Ostajemo zarobljeni na Sljemenu s 90 djece jer ne možemo kroz snijeg. Trebali smo biti u Zagrebu u 14 sati, no Sljemenska cesta je zatvorena. Djeca su dobro – rekla nam je jedna od učiteljica Osnovne škole Retkovec iz zagrebačke Dubrave. 

Pet učiteljica i dvije studentice na izobrazbi ostale su zametene s učenicima trećih razreda u Domu Crvenog križa na Medvednici. 

Ovdje idemo svake godine i ovakvo što se još nikad nije dogodilo, rekle su učiteljice

- Autobusi nas čekaju na cesti gdje inače stoje jaslice, ali ralice ne dolaze pa ne možemo doma – rekle su učiteljice. U stalnom su kontaktu s policijom i županijskim centrom 112.  

- Na Sljeme smo došli u ponedjeljak u sklopu 'škole u prirodi'. Ovdje idemo svake godine i ovakvo što se još nikad nije dogodilo – rekle su učiteljice.

Poput  ciklone Teodor, samo sada ima i snijega

- Sljemenska cesta je zatvorena do daljnjega zbog vremenskih uvjeta. Udari vjetra su jaki, a neka stabla su pala na cestu – rekli su nam iz zagrebačke policije. 

Roditelji se brinu i stalno nas zovu, no sva su djeca dobro. Gledaju televiziju, malo su nervozni, ali su na sigurnom, rekle su učiteljice

Uvjete na Sljemenskoj cesti cestari opisuju kao i za vrijeme ciklone Teodor u studenom prošle godine, samo što sad još ima i snijega. 

- Roditelji se brinu i stalno nas zovu, no sva su djeca dobro. Gledaju televiziju, malo su nervozni, ali su na sigurnom - rekle su učiteljice. 

U zagrebačkoj zimskoj službi rekli su da rade sve što mogu.

'Sljeme je prioritet, ali policija tvrdi da je opasnost prevelika'

- Sljeme nam je uvijek prioritet. Čistili smo ga dan ranije dok još u nizinama nije ni padalo. No moramo surađivati s policijom, a ona je ta koja zatvara ceste ako procjeni da je opasnost prevelika - rekao nam je Vlado Suša iz Zagrebačke zimske službe. 

Zimska služba će se tijekom noći pokušati probiti do Doma, pa se očekuje kako će učenici u subotu tijekom prijepodneva moći otići svojim kućama.

Situacija neopisivo podsjeća na onu iz knjige Mate Lovraka 'Vlak u snijegu' gdje su djeca ostala zatrpana kad su se vraćala iz posjete Zagrebu u svoje selo.

Kalinić: Djeca su na toplom i u sigurnim rukama

- Djeca se nalaze u Domu Crvenog križa, toplo im je i imaju što jesti i piti. U sigurnim su rukama, sve je normalno i nema razloga za paniku – kazao je pročelnik Pavle Kalinić.

Unatoč najavama čini se kako je snijeg sve iznenadio

Prava zima stigla je u cijelu Hrvatsku. U većem dijelu zemlje padao je snijeg, temperature su se kretale oko nule, puhao je jak sjeverni vjetar, a na moru je udarala olujna bura.

Iako smo ga danima najavljivali, snijeg je ipak iznenadio. Cijeli dan stižu informacije o sudarima, proklizavanjima i zastojima u prometu.

Smirivanje u subotu, u nedjelju suho s temperaturama ispod -15

Slabo smirivanje vremena očekuje se sutra. Cijelu nedjelju bit će suho, ali vrlo hladno, s temperaturama ispod - 15 Celzijevih stupnjeva.

I danju će biti vrlo hladno.

U utorak novi snijeg

Ponedjeljak će biti sličan, s manje sunca, ali istim temperaturama. Norveški meteorološki portal yr.no za utorak prognozira novi snijeg. Zatim opet slijedi nekoliko suhih dana, a u četvrtak nas čeka lopatanje. Za Jadran u tim danima predvidjeli su jaku kišu. Nakon hladne fronte u Hrvatsku stižu malo topliji dani. Idući petak temperature bi mogle skočiti i koji stupanj iznad nule.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina