To je to što me zanima!

Zdravko Pevec bi uskoro mogao ostati bez svega

Trgovački sud u Bjelovaru pokrenuo je postupak za utvrđivanje uvjeta otvaranja stečaja u Pevecu. Pokrenut je i isti postupak za Pevec transport
Vidi originalni članak

Trgovački sud u Bjelovaru pokrenuo je u utorak postupak tijekom kojeg bi stečajni upravitelj trebao odlučiti hoće li pokrenuti stečaj Peveca. Isti je dan pokrenut identičan postupak i za tvrtku kćer Pevec transport. Stečajni upravitelji za odluku imaju rok do 21. prosinca, odnosno 7. siječnja, a uvjeti za pokretenje stečaja su ili 60 dana neprekidne blokade računa tvrtke ili njena prezaduženost. Pokrene li se stečaj, imovina tih tvrtki ide na “bubanj”, a tako će se namiriti dio Pevecovih dugova prema dobavljačima, radnicima i državi. Grupa Pevec duguje više od 2,1 milijardu kuna, a vrijedi tek oko pola milijarde kuna. Stečaj je prošli tjedan zatražilo 11 vjerovnika, ali i 60 radnika Peveca koji mjesecima nisu dobili plaću. Pravnik Milivoj Žugić ističe da Zdravko Pevec prema Zakonu o trgovačkim društvima neće za dugove tvrtke odgovarati privatnom imovinom.
Ipak, Josip Baotić, koji je kratko vrijeme bio predsjednik Uprave Peveca pa se potom povukao s te pozicije, tvrdi da je Zdravko Pevec izdavao i privatne mjenice.
- To je vrsta čeka za koji ne odgovara tvrtka nego fizička osoba, odnosno građanin. Isporuči li vam netko robu koju ne možete platiti, možete mu izdati mjenicu. Pevec ih je izdao na više od 200 milijuna kuna, koje nikad nije platio - tvrdi Baotić. Dodaje kako će ih ipak morati nekako platiti podignu li dobavljači protiv njega tužbu. Tada bi mogla nastradati imovina bračnog para Pevec.
Račun tvrtke u blokadi je od 15. listopada, a od tada si Zdravko Pevec nije isplatio plaću, tvrdi Baotić. Ovrha nad tvrtkinim hotelom Picok u Đurđevcu je već počela, a tijekom stečaja bi trebala biti prodana i brojna zemljišta u Hrvatskoj i regiji jer ih je Zdravko Pevec odavno prepisao na tvrtku.

OSTAT ĆE I BEZ HOTELA PICOK S ČETIRI ZVJEZDICE
Pevec je kupio hotel u Đurđevcu 2004., a  potom je podigao hipotekarni kredit kako bi ga obnovio. U njega je navodno uložio više od 40 milijuna kuna. Iako je hotel pod hipotekom službeno još u vlasništvu tvrtke Pevec, nisu otplaćivali kredit pa je Podravska banka već pokrenula ovršni postupak.

USVOJE JE DVIJE KUĆE ULOŽIO PRAVO BOGATSTVO
Pevec posjeduje rodnu kuću u Donjim Mostima te kuću u Bjelovaru, u kojoj živi sa suprugom Višnjom. U obje je uložio golem novac. Kuća u Bjelovaru je golema vila, a navodno je i rodnu kuću iznutra uredio u mramoru. U najcrnjem scenariju i njih će morati prodati.

RADNICIMA DJECA NUDE SVOJ DŽEPARAC
Samohrana majka Nataša Zadković (47), radnica pulskog Peveca, plaću nije dobila od kolovoza.
- 'Mama, dat ću ti moj ušteđeni džeparac i imat ćemo za jesti’, ponudio mi je sin (16). Srce me zabolilo - ispričala nam je Nataša.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Ray Barone 10.12.2009.

    Ljudi, u kojem ste vi filmu...Pevec je najveći krivac za svoje financijske probleme, pa ponašao se kao pijani milijarder, a njegovo bogatstvo je bilo napravljeno od kredita...600 kamiona, hotel, kuće, trgovački centri, on bi bio u problemima i da nije bilo krize...ne veli se badava \'ko visoko leti, nisko pada\'...

  • poppy 09.12.2009.

    Trešnja-dobar komentar! Slažem se s tobom u potpunosti. Bitno je da selo priča kako on ima kuće i hotele, a koga briga za radnike i njihove plaće. Oni su njemu bili samo trošak! Ko visoko leti, nisko pada.

  • trešnja 09.12.2009.

    Ja bih samo htjela znati što ljudi rade u tako velikim kućama,koliko im novca treba samo da je ugriju,održavaju? Ovdje se radi o jednom tipičnom neumjerenom poslovanju,odnosno raspolaganju sa, nabrzinu stečenim, novcem.Nije ulagao,kao što i drugi ne ulažu,u radnike pomoću kojih je i postao tako bogat,već je ulagao u puste kućerine i prazne zidine.Gdje su im sinovi koji su vani studirali nekakav menađment,što je sa njihovom pameću?Pitajmo se svi koliko zaista čovjeku treba da živi dostojno,jeli su to vile,automobili,prestižna garderoba...sve je to prolazno i prazno.Kad je čovjek prazne duše, ništa mu nije dovoljno,traži stalno nešto i tako se izgubi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare