To je to što me zanima!

'Zdravlje ljudi nije ugroženo, razina zračenja je normalna'

IRB navodi i da ima sustav nadzora kamera kao i protuprovalnu zaštitu u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje Agencija za atomsku energiju (IAEA)
Vidi originalni članak

Nakon što je Večernji list objavio priču o tome da je središtu Zagreba otkriveno gotovo 400 kilograma opasnog uranija koji se, bez posebnih sigurnosnih mjera za zaštitu od zračenja i krađe, u središtu Zagreba čuva u skladištu nuklearnog otpada Instituta Ruđer Bošković (IRB), oglasio se i prozvani Institut.

Oni ističu kako su u tekstu navedene brojne površne i polovične informacije koje mogu dovesti do dezinformiranosti javnosti i panike.

- Opremom članka posebno se pogrešno javnosti sugerira zaključak kako se radi o situaciji koja ugrožava njihovu sigurnost i zdravlje, što nije istina te je Institut Ruđer Bošković (IRB) dužan reagirati i ovim putem demantirati insinuacije kako se radi o povredi sigurnosti građana ili zagađenju okoliša što potvrđuje primjer izvještaja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - stoji u priopćenju IRB-a. 

IRB navodi i da ima strogi sustav nadzora kamera kao i protuprovalnu zaštitu u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Dodaju i da mjerenja radioaktivnosti izvan ograde oko skladišta nikad nisu bila veća od prirodnih razina zračenja te kako je uran 238 prirodni uran, što znači da je opasan kao i bilo koji teški metal.

Priopćenje IRB-a u cijelosti pročitajte ovdje

Idi na 24sata

Komentari 6

  • prcoje 04.09.2015.

    lažu jebači

  • antisa005 04.09.2015.

    Novinarima je bitno da imaju udarnu vjest.Ovo šta su jutros pisali nema veze sa zdravom pameti.

  • ružoman 04.09.2015.

    hahahahahhaaaaa nemogu se nasmijati koliko je ova objava smiješna, prvo su rekli da je radijacija veca od dopustenog a sad da je umjerena tu se nezna tko laze...

Komentiraj...
Vidi sve komentare