To je to što me zanima!

Zelenski je okupio predsjednike pet država. Prvi čovjek Poljske: 'Ovo nije rat, ovo je terorizam'

Ovdje je tamna strana čovječanstva pokazala svoje lice, napisao je na Twitteru litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon zaustavljanja u bombama uništenoj Borodjanki
Vidi originalni članak

Predsjednici Poljske i baltičkih zemalja u srijedu su posjetili Borodjanku, gradić u blizini Kijeva koji je litavski predsjednik Gitanas Nauseda opisao „natopljenim bolom i patnjom“ nakon „brutalnih ratnih zločina“. 

Nauseda i njegovi kolege, Poljak Andrzej Duda, Estonac Alar Karis i Latvijac Egils Levits u Ukrajinu su stigli zajedno vlakom u cilju iskazivanja podrške ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom "u trenutku ključnom" za Ukrajinu, rekao je u srijedu ujutro poljski čelnik. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poljski predsjednik Andrzej Duda u srijedu je rat u Ukrajini nazvao "terorizmom", dodajući da oni koji su počinili zločine moraju izaći pred pravosuđe te da to mora vrijediti i za one koji su davali naredbe.

Ujedno se obratio i novinarima te je rekao da "ovo nije rat, ovo je terorizam."

"Ovdje je tamna strana čovječanstva pokazala svoje lice", napisao je na Twitteru Nauseda, nakon zaustavljanja u bombama uništenoj Borodjanki koja je bila poprište navodnih zlostavljanja tijekom duge ruske okupacije.

- To mjesto je natopljeno patnjom i boli, a ukrajinski civili su tamo ubijani i mučeni - rekao je Litavac, ponovivši kako ruski ratni zločini neće ostati bez kazne. 

- Ovaj rat, moramo ga pobijediti - inzistirao je litavski predsjednik.

Detalji o posjetu predsjednika nisu bili javni iz sigurnosnih razloga. Poljski je predsjednik na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se vidi s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Četvorica predsjednika su se uoči puta u Ukrajinu sastala u Rzeszówu, gradu na jugoistoku Poljske, na susretu na temu solidarnosti s Ukrajinom. 

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji je u utorak posjetio Varšavu, rekao je da je također razmišljao o odlasku u Ukrajinu s drugim šefovima država, ali ga je ukrajinska vlada u tome odbila.

Steinmeiera je ukrajinska strana kritizirala zbog odnosa s Rusijom posljednjih godina.

Ranije ovaj mjesec ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj optužio je predsjednika te zemlje da je razvio „paukovu mrežu kontakata“ u Rusiji te da se oko njega nalazi niz proruski orijentiranih političara. 

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Možemo 13.04.2022.

    Ja sto vidim ovo je sve dogovoreno da ovi samo tako se šeću tamo a Rusi rolaju nebi popušil tu foru

  • vilim1234 13.04.2022.

    kao da gledam kralja lavova,jedino Zelenski nije lav , a ova je skupina kao hijene,a Skar gleda iz Amerike.

  • madcat 13.04.2022.

    Ne sjećam se posjete stranih predsjednika u bilo kakvoj posjeti blizu bojišnice ikada, a znamo da Zelenski nije u stanju pouzdano odbiti ruse na sigurnu udaljenost. Poljska i ostali zasigurno neće poslati svoj broj 1 u rizično područje u svrhe jeftinog PR-a. Dakle nešto uistinu smrdi. Kao i kad je kijev navodno bio pod ruskim granatiranjem, a Boris Johnson se šeta kao da je na sajmu, sad zamisli da neka ga zalutala raketa pogodi - britanci moraju objaviti novi rat, rizik koji niti jedna zemlja ne želi, ni Britanija, ni Poljska i ostale. Moj prijatelj koji živi i radiu Kijevu kaže da se tamo stvari odvijaju manje-više normalno, doduše s postavljenim barikadama i medijima na na svakom koraku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare