To je to što me zanima!

Žena u Vojvodini zaražena je HIV-om nakon transfuzije krvi

Žena je u sklopu liječenja dobila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog darivatelja krvi. Do toga je došlo, objašnjava stručnjak zbog takozvanog "perioda prozora"
Vidi originalni članak

Žena je zaražena HIV-om nakon transfuzije krvi u Vojvodini. Ovakav slučaj nije zabilježen od 1985. godine kada se HIV pojavio u Vojvodini, piše Blic. Žena je u sklopu liječenja dobila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog darivatelja krvi. Na pitanje kako je došlo do ovog propusta direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović kaže:

- Tako se nešto, nažalost, može dogodi i danas, usprkos rigoroznim testiranjima svake uzete doze krvi zbog takozvanog "perioda prozora". To je period od trenutka inficiranja osobe (u konkretnom slučaju dobrovoljnog darivatelja krvi) do trenutka mogućnosti utvrđivanja te infekcije. Naime, ne postoji ni kod nas ni u svijetu takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • lola322 11.12.2017.

    Ovo je tragedija, ne može se tu kriviti liječnike, što je više doniranja krvi to je manja mogućnost ovakvih situacija, dobro je i sam dati krv prije operacije(ako je osoba sposobna) ili da da član obitelji, prijatelji.... Ako nema zaliha krvi onda moraju uzeti onu kojoj nije prošao dovoljan rok da se pokažu sva antitijela u krvi što se dogodilo ovdje.

  • Sky Fighter 11.12.2017.

    Kako je pojasnio "stručnjak" ispada da bi krv dobrovoljnih davatelja trebala odležati na prozoru ...takozvanom mislim ?

  • Papatest 11.12.2017.

    Kaj bi dobila hiv preko transfuzije,dobila je od analnog sexa sada se pokušava izvući pred mužem

Komentiraj...
Vidi sve komentare