To je to što me zanima!

Zgrada burze u Danskoj cijela je izgorjela: 'Požar i dalje aktivan, ostala je samo prazna ljuštura'

Gašenje požara trajalo je dulje od očekivanog zbog zaostalih žarišta plamena u ruševinama koja i dalje tinjaju, a očekuje se da će napori gašenja trajati barem do četvrtka ujutro
Vidi originalni članak

Polovica stare danske burze u potpunosti je izgorjela, a ostali su samo vanjski zidovi nakon što se u razornom požaru u utorak urušio krov, rekli su danski dužnosnici u srijedu. Vatrena stihija koja je zahvatila 400 godina staru znamenitu zgradu srušivši joj toranj, zbog čega mnogi događaj uspoređuju s požarom u pariškoj katedrali Notre-Dame 2019., još uvijek gori na pojedinim teško dostupnim mjestima.

ŠOK U DANSKOJ VIDEO Buktinja u Kopenhagenu: 400 godina stara zgrada burze uništena, spašavaju umjetnine

Otprilike je polovica zgrade izgrađene u nizozemskom renesansnom stilu spašena, premda je nastala šteta i dalje golema budući da je zgrada morala biti natopljena vodom.

'Ostali su samo vanjski zidovi'

POLICIJA I VATROGASCI NA TERENU Šok u Danskoj: Gori povijesna zgrada burze, ljudi su istrčali. Spašavaju se umjetnička djela

- Sve što su nekoć bile građevinske strukture i pregrade među katovima iznutra je izgorjelo - rekao je šef operacija kopenhaške vatrogasne službe Frank Trier Mikkelsen za Reuters, govoreći o najgore pogođenom dijelu zgrade.

- Ostali su samo vanjski zidovi, ostavljajući praznu ljušturu - rekao je.

Požar je i dalje aktivan

Gašenje požara trajalo je dulje od očekivanog zbog zaostalih žarišta plamena u ruševinama koja i dalje tinjaju, a očekuje se da će napori gašenja trajati barem do četvrtka ujutro. Veliki kontejneri postavljeni su preko noći kako bi poduprli oštećene zidove i spriječili urušavanje povijesnih ciglenih zidova, rekao je Mikkelsen.

U zgradi se više ne nalazi burza, već služi kao sjedište Gospodarske komore.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • kukutre 17.04.2024.

    Žao mi je

  • Vlad 17.04.2024.

    Dobro su je renovirali. Bolje da su dali HDZeju organizaciju radova. barem bi umjetnine i druge vrijednosti bile "zbrinute" na vrijeme.

  • ptah 17.04.2024.

    Čudo da nikad ne izgori neki muzej pun opljačkani blaga... Ovdje vidimo kolika je zaštita povijesnih objekata na zapadu. Političari koji rade probleme imaju 24satnu zaštitu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare