To je to što me zanima!

Živjela je vjeru: Majka Tereza bila je sveta još za svog života

Zagrebački fotograf Zvonimir Atletić snimao je Majku Terezu nekoliko puta u Zagrebu i u Calcutti. Kaže kako ona nije birala kome će pomoći. Danas će je Papa Franjo proglasiti svetom
Vidi originalni članak

Majka Tereza je svoju vjeru živjela, a njezino nasljeđe je danas još i više prisutno kroz brojne zajednice sestara otvorene u više od 120 država svijeta.

- Prvi put susreo sam je u Calcutti 1977. godine. Ondje sam došao kao fotograf Glasa Koncila kako bih snimio dokumentarni film o njezom i radu misionara Ante Gabrića. Već za života svi koji smo s njom bili u kontaktu vjerovali smo da je ta žena sveta, a danas sam, evo, u Rimu gdje čekam njezinu kanonizaciju i predstavljam izložbu o njezinom radu - kazao je Zvonimir Atletić (63) iz Zagreba.

Dočekivao ju je i pratio tijekom njezinih službenih posjeta Hrvatskoj 1978. i 1979. godine kada je u Zagrebu osnivala ogranak svog reda, kao i 1986. godine kada je posjetila nacionalno svetište Mariju Bistricu.

- Nikad sa sobom nije nosila gotovo ništa od prtljage, ali te 1986. godine ponijela je kutiju bombona za djecu. To se nekako izgubilo, pa je sjedila u uredu za izgubljene predmete. Fotografirao sam je - prisjetio se Atletić dodajući kako je ona najviše skrbila o nemoćnima i ostavljenima. Smatrala je, naime, da su oni u puno težoj poziciji od ostalih siromaha koji su imali nekog svog.

Pogledajte fotografije Zvomira Maletića:

Idi na 24sata

Komentari 84

  • Avatar 04.09.2016.

    Zasluzila je ovo...!! Da je vise ovakvih ljudi, nebitno koje vjere ili bez vjera, samo da pomazu bolesnima, nemocnima i siromasnima....gdje bi nam bio kraj...!

  • miko2312 04.09.2016.

    ja ne znam puno o toj terezi, ali ja se molim samo isusu, bogu i mariji, nikakvoj terezi nikakvom leopoldu mandicu, nikakvom papi itd. to su ljudi koji su mrtvi sta se njima imam moliti, pravit zlatno tele od tereze i ostalih svetaca, to sa svetcima je meni glupost, ko moze znati ko sta misli, stalno citamo joj bio dobar decko ovo ono nikad nista lose nije napravio sve do sada kad je ubio pola sela, tako i sa tim svetcima ne kazem ima onih koji su stvarno zivili u vjei a ima onih koji su iz vana vjernici a iznutra ko zna kakvi i onda kasnije ih se proglasi svetima, meni se to cini kao da je protiv nase vjere molit se i klanjat nekim ljudima koji su preminuli i koje je netko proglasio svetima, ono sto nije od boga ili isusa ja ne priznam kao sveto, ako je bila svetica onda je ona sebi osigurala mjesto kod boga, a vi se tu prepirite koliko hocete....

  • serta007 04.09.2016.

    Sveta

Komentiraj...
Vidi sve komentare