To je to što me zanima!

Život iza zidova palače: S.O.S. za hrvatske dvorce

U zemlji postoji više stotina vrijednih povijesnih građevina, ali nitko ne zna točan broj. Evidencija se ne vodi od 1995. g. Prodaje se šest dvoraca
Vidi originalni članak

Hrvatski salezijanci prodaju dvorac Dioš ili Marijin dvor kraj Daruvara iz 1904. godine. Površina dvorca je oko 1300 m2, a šume i imanja prostiru se na ukupno 113.000 m2. Cijena je 26,825.000 kuna, a potrebno je i uložiti u adaptaciju, objasnili su u agenciji Biliškov-nekretnine. Adaptacija je potrebna i dubrovačkim ljetnikovcima. Vlasnici prodaju najmanje tri ljetnikovca, no o cijenama ne žele pričati.
- Ljetnikovac Dubrovnik iz 15. stoljeća je u gradu. Novi vlasnik će za adaptaciju morati izdvojiti najmanje 36 milijuna kuna. Cijena je vjerojatni razlog zašto kumrovački barokni dvorac Miljana još čeka novog vlasnika. Lada Kajfež naslijedila ga je prije četiri godine od supruga Franje Kajfeža, izumitelja Apaurina. U prvim oglasima prošlih godina je za dvorac tražila oko 42 milijuna kuna, a sada je cijenu spustila na 33,5 milijuna.
I dvorac Bežanec se prodaje. Cijena mu je 4,5 milijuna eura. I to je samo dio oglasa prema kojima se čini kao da hrvatsko tržište cvijeta. No koliko god romantično zvučao život u dvorcu, surova stvarnost oronulih svjedoka prošlosti nove vlasnike uvijek grubo prizemlji.
- Kad bismo na listu dvoraca pridružili i kurije, na području sjeverne Hrvatske ima oko 300 takvih građevina. Uz još tristotinjak dubrovačkih ljetnikovaca te oko 700 zamkova, možemo reći da imamo oko 1300 građevina vrijednog naslijeđa. No puno ih je nepovratno nestalo pa ih je realno još oko 700-tinjak - rekao je prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh.
Sa suprugom Bojanom već više od 25 godina istražuje i uređuje dvorce u Hrvatskoj. Dio dvoraca još nema riješene vlasničke odnose, neki su u vlasništvu tvrtki, a neki u privatnom vlasništvu. U Ministarstvu kulture posljednji su put dvorce pobrojali 1995.

DVORAC RATKAJEVIH ZA 4,6 MILIJUNA EURA
Supružnici Šćitaroci kažu kako tržište dvoraca u Hrvatskoj gotovo ne postoji. Trenutačno su u prodaji dvorac Miljana i dvorac Bežanec te Šćitaroci upravo u tome vidi šansu za novi život.
- Nitko neće kupiti zgradu i zemljište te onda to prepustiti propadanju - misli Šćitaroci.
Oglasi za prodaju dvoraca nalaze se na internetu. Bežanec tako se prodaje za 4,5 milijuna eura, a dvorac Miljana, koji je pripadao obitelji Ratkaj, prodaje se za 4,6 milijuna eura.

PROPADAJU FASADE I UNUTRAŠNJOST
Kroz program zaštitnih radova od 2003. do 2005. godine financirali smo radove na 25 dvoraca, 2006. njih 13, a lani smo financirali radove na 16 dvoraca, rekli su u Ministarstvu kulture. Na fotografijama su dvorac Norman-Prandau u Valpovu, dvorac Pejačević u Našicama, dvorac Zwilling u Crnoj Mlaki te dvorac Dioš u Slatini.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • ZaklinaPerger 16.01.2013.

    izvinjavam se pozivni broj za ameriku je 001=954-391-7645

  • ZaklinaPerger 16.01.2013.

    bok svima sta citaju ja se zovem zaklina i zivim u mijamiju fl u americi ja i moj suprug smo dizaneri i radimo namjestaj od drveta itd i vracamo se nazad u evropu za njemacku gdje cemomo otvorit ducan za americki namjestaj i dizanirat koga interesira za bilo koje radove ifarbanje zidova sa zlatom i venecijanske farbe zidova neka se javi na privatni broj u mijamiju 954-391 7645 radimo i dvorce i moderan dizajn puno pozdrava iz suncanog mijamija zaklina

  • motorna pila 30.06.2008.

    ja bih Golubovec. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare