To je to što me zanima!

Zmajlović: Možda koji vikend odem na skijanje, vozit ću sam

Ministar zaštite okoliša i prirode ponosi se projektima kojima se bavi posljednje dvije i pol godine koliko je na dužnosti. Ali ne želi si dati ocjenu. To će građani, kaže
Vidi originalni članak

Express: Idete li na skijanje?

Ne vjerujem da ću ići ove godine. Možda koji vikend.

Express: Tko će vas voziti?

Pa sam, kao i obično, kao i uvijek.

Express: Kakav je vaš stav o odlasku ministra Varge službenim automobilom na skijanje?

Premalo informacija znam o tom događaju da bih mogao komentirati.

Express: Je li točno da vam je Milanović zaprijetio smjenom?

Ne.

Express: A jeste li dogovorili večeru?

Pa često se radno družimo. Imali smo u Tuhelju stranačko druženje članova Kluba SDP-a, zastupnika i SDP-ovaca u Vladi.

Express: Kad ste tek postali ministar, rekli ste da će vam prvi potez biti nastavak velikih investicija.

Riječ je o investicijama koje otvaraju takozvana zelena radna mjesta i tu smo zaista mnogo pokrenuli iako se možda ne zna dovoljno o tome. Kad gledate samo energetsku učinkovitost, Fond za zaštitu okoliša potaknuo je 1,9 milijardi kuna investicija u energetsku učinkovitost, samo od 2012. godine do danas. Samo prošle godine kroz Fond za zaštitu okoliša zajedno s gradovima i općinama pokrenuto je pola milijarde kuna investicija vezano za primarnu selekciju - razvrstavanje otpada, gradnja reciklažnih dvorišta. To je, dakle, pola milijarde kuna opreme, kanti, kontejnera, svega onoga što će koristiti građanima da sudjeluju u ovome sustavu razvrstavanja otpada. A zašto nam je to važno? Zato što želimo gospodariti resursima, želimo gospodariti sirovinama, a ne, kao što je dosad bio slučaj, da otpad smatramo problemom koji ćemo samo zatrpati u zemlju, jer u otpadu ima mnogo vrijednih sirovina. U posljednjih deset godina na odlagalištima je zakopano pet milijardi kuna sirovina. Dakle, kad pretvorimo vrijednost onih komponenti u otpadu, koje su korisne, koje imaju vrijednost, u deset godina zakopano je pet milijardi kuna. Zamislite koliko je to škola, vrtića ili prometnica, koje su se mogle sagraditi. I zato je važno sve ovo što radimo, da svaku tonu otpada koju možemo pošaljemo u reciklažu. Tu su onda važne dvije stvari. S jedne strane su infrastruktura i oprema, da gradovi i općine omoguće to građanima. S druge strane su informiranje i edukacija jer građani moraju razumjeti zašto je važno razvrstavati otpad, da tako potičemo gospodarstvo, smanjujemo odlaganje na odlagališta i osiguravamo čist i zdrav okoliš.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 97

  • liliana 04.01.2015.

    Zmajloviću odi radit u firmu svoje mame i oslobodi nas svog prisustva.Nisi nam drag i samo šetaš sa funkcije na funkciju od fakulteta.Tko te tako gura?Stranka?Otkuda je Milanović uopće došao do tebe?Čime si se proslavio?Koji je tvoj uradak?

  • liliana 04.01.2015.

    Kako baš sviu ministri imaju nekakve firmice,tako svi sposobni a zemlju izvuć iz krize nikako.Kako je premijer uopće došao do tog Zmajlovića.Mlad čovjek već je bio gradonačelnik sada ministar.Šeta sa pozicije na poziciju.Nije li to malo čudno za tako mladog čovjeka.Veze rade.

  • liliana 04.01.2015.

    Dajem ti ocjenu 1,nisam upoznata tvojim radom,neznam šta si napravio,samo znam di si nam rasprčkao love i love.Po meni najgori ministar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare