To je to što me zanima!

Zračne luke otvorene, ali većina letova je otkazana

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Većina zemalja odlučivati će poslijepodne ili tek navečer o ponovnom otvaranju zračnog prometa. Britance će kućama mornarica vraćati brodovima
Vidi originalni članak

Sve domaće zračne luke jutros su otvorene za sav promet, rekli su iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe. To znači da se može normalno letjeti na sva odredišta, osim u europske gradove u kojima je zatvoren zračni promet. Napominju da stalno prate vremensku situaciju te će u skladu s time i mijenjati odluke. Nove informacije trebali bi objaviti oko podne. Croatia Airlines će letjeti između Zagreba, Splita i Dubrovnika te iz Zagreba u Skoplje, Sarajevo i Rim (preko Splita) te avion Rim-Dubrovnik.
Zbog vulkanskog pepela i u ponedjeljak će veći dio Europe ostati zatvoren za zračni promet. Njemački aerodromi su zatvoreni do najmanje 20 sati, a isto je i u Belgiji i Velikoj Britaniji, dok će francuski aerodromi sjeverno od linije Bordoeaux-Nica biti zatvoreni do sutra ujutro. Danci, Irci, Nizozemci, Švicarci i Finci o otvaranju svojih aerodroma odlučivati će poslijepodne. Svi aerodromi su otvoreni u Španjolskoj, Portugalu, Austriji, Sloveniji, BiH te na jugu Francuske i Italije i europskom istoku. U nedjelju je letjelo oko petine od 25.000 letova, a u ponedjeljak bi moglo poletjeti 50 posto aviona. Zbog vulkanskog pepela s Islanda od četvrtka je 'otkazano više od 63.000 letova. Britanske vlasti zadužile su kraljevsku mornaricu koja će brodovima vratiti turiste koji su zaglavili u Europi. Premijer Brown i dalje zagovara zabranu letova govoreći da je sigurnost putnika iznad svega. Brown je dodao da im je ključ dovesti Britance iz Afrike i Azije do Španjolske gdje su aerodromi otvoreni. Reuters javlja da je poslijepodne vulkan na Islandu počeo izbacivati lavu.

ŠTETE ZBOG VULKANA OKO 10 MILIJUNA KUNA
Zbog širenja vulkanskog pepela Croatia Airlines i domaće zračne luke pretrpjele su oko 10 milijuna kuna štete otkad su zatvorili zračni promet. CA je samo na kartama izgubila 7,5 milijuna kuna, piše Večernji list. Direktor zračne luke Zagreb kaže da dnevno gube 400 tisuća kuna, a splitski i dubrovački aerodromi između 250 i 350 tisuća kuna. Ukupne štete za zrakoplovnu industriju veće su nego u razdoblju nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

BEZ PROBLEMA NA PROBNIM LETOVIMA

Potpredsjednik nizozemskog KLM-a Steven Verhagen rekao je da misle kako nema razloga za zabrinutost s nastavkom normalnog prometa s ovim vremenom i nikakvim gustim oblacima vulkanskog pepela. Oni su u nedjelju obavili probne letove, a poletjela su i njihova dva teretna aviona za Bliski istok i Aziju. Air France, Lufthansa i British Airways također su uspješno obavili probne letove. KLM-ov Boeing nije imao problema na visini od 13 kilometara, a Lufthansa je poslala 10 Boeinga i Airbusa na let Frankfurt-München. Avioni su letjeli na različitim visinama i nisu imali oštećenja. Zbog uspješnih letova, u nekim kompanijama se pitaju nisu li službenici pretjerali na brigu oko čestica vulkanskog pepela, piše AP te dodaju da se zbog raspršivanja pepela iznad dijelova Europe pojačao pritisak na ukidanje zabrana prometa. Američki vojni dužnosnik rekao je u ponedjeljak da su nakon leta aviona F-16 u motorima našli staklo iz oblaka vulkanskog pepela.

KUPILI RABLJENI AUTO DA SE VRATE DOMA
Tri poduzetnika iz Estonije kupila su rabljeni auto kako bi se iz Nizozemske mogli vratiti doma. U Rotterdam su doputovali prije blokade zračnog prostorai. Jedan od njih, Avo, rekao je da avionom nisu mogli, busevi i vlakovi su bili rasprodani, a hotelske sobe su im preskupe. Kupili su najjeftiniji auto koji su našli, Opel Astru za 995 eura. Od Rotterdama do Talinna im treba 27 sati, a na put su krenuli u subotu.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • CASH63 19.04.2010.

    Niko nije lud em mora platiti em mora biti neciji pokusni kunic Zato gospodo igrajte na sigurno

  • Horned Reaper 19.04.2010.

    Dakle ako su štete zbog vulkana oko 10 miljuna kuna u ovih par dana lijepo možemo iz toga zaključiti kolika im je zarada i koliko naplačuju letove..zato shut up bando

  • 19.04.2010.

    bmk,ionako ne letim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare