To je to što me zanima!

Žrtvama seksualnog nasilja iz rata naknada od 100.000 kuna

Žrtve će imati pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države, na godišnji sistematski pregled, smještaj u ustanove za pružanje podrške...
Vidi originalni članak

Dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata žrtve seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata, i žene i muškarci, napokon će dobiti zakon koji predviđa i novčanu reparaciju. Zakon bi na snagu trebao stupiti najvjerojatnije u svibnju. 

Sve žrtve kojima taj status prizna posebno formirano povjerenstvo dobit će jednokratnu novčanu naknadu od 100 tisuća kuna ili povećanu u iznosu od 150.000 - ako je posljedica seksualnog nasilja bila prisilna trudnoća, te ako je žrtva bila maloljetna osoba. 

Povrh toga, sve će žrtve do kraja života dobivati i mjesečne naknade od 2500 kuna. Žrtve će imati pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH, na godišnji sistematski pregled, smještaj u ustanove za pružanje podrške, psihosocijalnu te pravnu pomoć u ostvarivanju prava.

Ministar branitelja Predrag Matić kaže kako će žrtve koje budu ostvarile svoje pravo temeljem novog zakona i dalje moći sudski goniti svoje silovatelje, javlja Večernji list.

Stručnjaci procjenjuju da je oko 2500 osoba bilo silovano u Domovinskom ratu.

Idi na 24sata

Komentari 148

  • robertino1985 03.04.2015.

    prije nego što pojedinci počnu komentirati trebali bi naučiti pravilno pisati

  • Sokol ga nije volio 03.04.2015.

    Potpuno je uredu da se te osobe obeštete samo pitanje je tko to treba isplatiti ,krivac se zna zašto onda da to plati Hrvatska kad su te zločine počinili srbi i to većinom oni koji su živjeli ili još uvjek žive u Hrvatskoj pa imaju kojekakvu imovinu iz koje se može to obeštećenje izvući.Na takav način bi ubili dvije muhe jednim potezom---namirili te silovane žene i počinitelje kaznili(iako nikakva kazna osim odstrjela nije dovoljna)

  • KaticaTolušić 02.04.2015.

    Mene samo zanima pa tko ce ovo vise isfinancirat?! Sigurno sljedi neki novi porez ili neko povecanje da se ovo moze podmirit,ljudi gladuju a lazovi dobivaju stotine tisuce kuna! puj...

Komentiraj...
Vidi sve komentare