To je to što me zanima!

Župa u Vinkovcima: 'Ponizno molimo da od 1. siječnja više ne dajete kune za milostinju'

Unatoč činjenici da će se tijekom sljedeća dva tjedna primat će i kune i eure, župljane mole da ubacuju isključivo eure
Vidi originalni članak

Na oglasnoj ploči u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima te na službenoj web stranici Župe župljane se moli da već od 1. siječnja krenu s ubacivanjem eura. 

Unatoč činjenici da će se tijekom sljedeća dva tjedna primat će i kune i eure, župljane mole da ubacuju eure.

- Od Nove godine i prelaska na euro bit će nove cijene lukna, ukopa, vjenčanja… Uskoro ćemo objaviti cjenik. Ponizno molimo župljane da od 1. siječnja 2023. ne ubacuju milostinju ili u škrabice kune. Hvala na razumijevanju - stoji u kutu obavijesti te dodaju da će neke crkvene usluge i obredi poskupjeti.

No, neke Župe su se prilagodile te će primati kune i eure. Jedna od njih je i  Župa Markuševec, prenosi Jutarnji list.

- Svejedno je li dar u eurima ili kunama, do 15. siječnja 2023. stigne se promijeniti! - kazali su.

Dolazak nove valute, vjernicima je donio i nova poskupljenja. 

Vjenčanja i sprovodi su tako skuplji za protuvrijednost od 75 kuna, budući da se prije uvođenja eura za te usluge tražilo 300 kuna. Sveta potvrda koštala je 100 kuna.

PRELAZAK NA EURO Sve poskupljuje: Crkva podigla cijene usluga, evo koliko će koštati vjenčanja i pogrebi

Tiskovni ured HBK je naveo kako su se hrvatski biskupi pravovremeno pozabavili pitanjem uvođenja eura, te time povezanim usklađivanjem crkvenog financijskog sustava, još na jesenskom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u listopadu.

- Tom prigodom usuglašeni su neki prijedlozi na osnovi kojih je onda svaka metropolija trebala donijeti konkretne odluke za svoje područje - navode iz HBK.

Iz HBK navode kako su se u međuvremenu dogodile neke značajne promjene, koje su posebice vidljive kroz povećanu inflaciju i bitno veće životne troškove. Kažu kako je to i razlog povećanja cijena nekih crkvenih usluga.

Idi na 24sata

Komentari 90

  • morioni 04.01.2023.

    Evo što reće jedan svećenik , u nedjelju, s oltara: da njih ne plaća ni držacam ni buskupija, nego se plaćaju od "obiteljskog dara". Da li je to istina, do sada je i sam govorio da ono što dobiju kad svete kuće*valjda je to obiteljsku dar) ne ide njima, nego dobiju dnevnicu. Tko tu koga....

  • papi 31.12.2022.

    Fake news

  • Zmar117 31.12.2022.

    Nije to jedini slučaj...Mnoge župe mole da dar prilikom blagoslova kuće bude u eurima..A mnogi traže da novci budu na stolu bez kuverti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare