To je to što me zanima!

'Zvizdan': Matanića su kolege godinama zvali kvaziautorom

Novi broj tjednika Express donosi što Matanićeva nagrada u Cannesu znači za domaću kinematografiju, može li naš film profitirati od toga i konkurirati za Oscara
Vidi originalni članak

"Zvizdan" Dalibora Matanića postao je film o kojem se posljednjih mjesec dana ne prestaje govoriti. Od bajkovite, gotovo filmske priče stavljanja DVD-a u omotnicu i slanja u Cannes bez ikakvih očekivanja, koji je zamalo zaobišao zbog skromnijih planova da se ide u Veneciju, do prestižne nagrade.

Hrvatski su redatelji, zarobljeni u paklu sapunica, nakon ove nagrade dobili nadu izjavom rumunjskog redatelja Corneliua Porumboiua da smo "mi sada tamo gdje su oni bili prije desetak godina".

U ovakvim situacijama treba reagirati brzo, ali današnji model hrvatskog filma previše je trom i nekonkurentan samom sebi, kamoli drugima. Matanića su mnoge ljubomorne kolege godinama otpisivali kao kvaziautora kojem je mjesto tamo gdje zarađuje za režije - štancajući reklame i kojekakav drugi namjenski video. Mataniću je ostalo samo to da im se izbelji s vrha najviše zgrade.

Novi broj tjednika Express donosi što Matanićeva nagrada u Cannesu znači za domaću kinematografiju, može li hrvatski film profitirati od toga, te znači li ona da Matanić s pravom planira jurišanje na Oscara.

>>> Više OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 1

  • exer55 31.05.2015.

    evo mozete i kod mene procitat OVDJE....

Komentiraj...
Vidi sve komentare