To je to što me zanima!

Održana Franck vrtlarsko-gastronomska radionica

Na radionici održanoj u gradskom vrtu Sopot posjetitelji su svjedočili brojnim zanimljivim predavanjima o kavi i uživali u kušanju Franckovih proizvoda
Vidi originalni članak

Jeste li znali da  je nekoć žena mogla tražiti razvod od supruga ako bi ju ostavio u kući bez kave? To je samo jedna od zanimljivosti o ovom popularnom napitku koje nam je u svom predavanju otkrila konzultantica za nutricionizam Diana Gluhak, na vrtlarsko-gastronomskoj radionici Franck koju smo pripremili na začinskoj gredici 24sata u Gradskom vrtu Sopot. Naravno, dan je započeo jutarnjom kavom – posjetitelji s obližnjih gredica mogli su uživati u Franckovoj Jubilarnoj kavi (popularnoj “Ciglici”), ali i novim proizvodima, kavi Franck 100% Arabica i  “single origin” kavama Guatemala i Costa Rica.

Diana Gluhak objasnila je kako pravilno pripremati mljevenu kavu da bi zadržala svo bogatstvo okusa, a  TV-voditeljica Antonija Stupar – Jurkin otkrila je da je prava ljubiteljica kave. Nakon kave, došlo je vrijeme za kuhanje tradicionalnog ručka. Voditelj gastronomske radionice Zoran Juras ovoga je puta pripremio punjene paprike (ubrane u Gradskim vrtovima) i dodao kako bi nakon takve, pomalo „zimske“ hrane, svima dobro došla još jedna kava – stoga smo je i popili. 

Uz popularnu „Ciglicu“ odnosno Franck Jubilarnu kavu, kušali smo i Franck 100% Arabica, kavu jedinstvene i bogate kompozicije okusa.  Franck 100% Arabica nova je perjanica Franckove obitelji konzumnih kava, dobivena mješavinom probranih zrna isključivo kave sorte arabica. Franckovi stručnjaci osmislili su Franck 100% Arabicu imajući na umu preferencije hrvatskih potrošača kada se radi o aromatskim profilima kave i njihovu sklonost bogatijim aromatskim notama, koje su prirodno prisutne u ovoj kavi.  Stoga smo uz nju poslužili i slastice od kave koje nam je za ovu priliku pripremio Gojko Dragić chef restorana Gastro Globus. Muffini s kavom, blago zaslađena zrna kave i lijepe pjenice s kavom u čašicama svima su zasladili dan.

Nakon ove vrtlarske gozbe, odlučili smo nahraniti i biljke – Ida Borovac, urednica priloga “Vrt” otkrila je da talog od kave ne treba bacati u obično smeće. Budući da je i dalje bogat hranjivim tvarima, odličan je za dodavanje u kompost, ali i izravno na gredicu, osobito ako uzgajamo biljke koje vole kiselo tlo, kao što su borovnice, brusnice, rododendroni i azaleje. Video-prilog s radionice, koji će vas zasigurno inspirirati na pripremu delicija s kavom možete pogledati na portalima 24sata.hr i Gastro.hr

Idi na 24sata