To je to što me zanima!

Dobre vijesti za male poduzetnike u Hrvatskoj

U sljedeće četiri godine domaće će se banke usmjeriti više na kreditiranje mikropoduzetnika nego do sada, govore rezultati istraživanja
Vidi originalni članak

U sljedeće četiri godine domaće će se banke usmjeriti više na kreditiranje mikropoduzetnika nego do sada, govore rezultati istraživanja pod nazivom “Retail bankarstvo u zemljama srednje i istočne Europe - iskorištavanje potencijala mikropoduzeća”, koje su provele konzultantska kuća Roland Berger i udruga Efma, prenosi Jutarnji list.

Mikropoduzetništvo

Mikropoduzetnike definiramo kao kategoriju samozaposlenih i kompanija do desetoro zaposlenih. Takve poduzetničke inicijative u Hrvatskoj čine do 90 posto svih tvrtki. Najveći problem s kojim su se dosad takvi poduzetnici susretali bila je percepcija njih kao neisplativih u poslovanju zbog visokih troškova i rizika. 

Kako se navodi, mikropoduzeća postaju izuzetno zanimljiva skupina bankama te ih se smatra nedovoljno iskorištenim segmentom, posebice zato što njihov udjel u domaćem BDP-u iznosi visokih 34 posto, a zapošljavaju gotovo 45 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. 

Turizam i arhitektura

Posebno je zanimljiva činjenica kako je u Hrvatskoj, usprkos krizi, zabilježen rast broja mikropoduzeća od 2006. do danas te kako u regiji Hrvatska iskače u zastupljenosti proizvodnog sektora i stomatologa. Također specifičnost hrvatskog mikropoduzetničkog tržišta su i velik broj mikrokredita poduzetnicima u turizmu i arhitekturi. Trećina banaka smatra da je za uspješan model kreditiranja presudna kvaliteta usluga, a za 20 posto njih podjednako su važni proizvod i dostupnost. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gambino369 08.10.2012.

    Kada če zaživjeti projket osnivanja poduzeća sa temeljnim kapitalom od 10 kuna???? Spominjala se jesen ove godine. Ima nas još koji smo zainteresirani pokrenuti vlasititi biznis bez ulaganja 20.000hrk jer bi nam to več bio dio obrtnog kapitala. Hvala, Merci, Thank You, Gracias, Grazie, Obrigado, Spasiba....

Komentiraj...
Vidi sve komentare