To je to što me zanima!

Hrvati koji su svoj hobi pretvorili u unosan posao

Hodanjem na štulama, žongliranjem, gutanjem vatre, ali i testiranjem i recenziranjem videoigara mnogi Hrvati zarađuju dobre mjesečne honorare
Vidi originalni članak

Istraživači čudnih zvukova rabe sve što im može pomoći u osmišljavanju zvučnih efekata u animiranim i igranim filmovima, što može biti izrazito kreativan posao. Tako je primjerice zvuk koračanja mamuta iz filma "Ledeno doba" dobiven bacanjem balvana s velike visine na tlo. To je samo jedno od top 10 neuobičajenih zanimanja sa CNN-ove liste. No i Hrvatska ne zaostaje za svijetom kad su u pitanju inovativni poslovi.
Tako, iz ljubavi prema visinama, Vedran Vračar, prof. geologije i geografije, radi kao hodač na štulama, koje i sam izrađuje:
- Hodanje na štulama je opasno jer si ne možete priuštiti pad. One koja ja izrađujem visoke su oko metar i pol, no kako sam se bavio  slobodnim penjanjem, visine mi ne predstavljaju problem.
Vedran povremeno radi u kazalištu, a može ga se angažirati i putem internetske agencije Marija Kovača pod nazivom "Hrvatski web cirkus". Za nju rade neki od najboljih hrvatskih i svjetskih kraljeva akrobacije, a angažiraju se za rođendane, svadbe, prezentacije ili spektakle. Tu su i gutači vatre, ljudi od gume, iluzionisti, ljudi-kipovi, patuljci i divovi.

RIGANJE VATRE I ŽONGLIRANJE
Uživate li u cirkuskim predstavama, možete i sami naučiti žonglirati, gutati i rigati vatru ili izvježbati cirkuske vještine. Budući da se radi o vještinama koje mogu biti opasne ako se ne vježbaju uz stručno vodstvo, mogu se naučiti na tečajevima, a kasnije postati izvor dodatne zarade.

ZA RECENZIRANJE VIDEO IGARA TREBA ISKUSITI PRIČU
U Hrvatskoj je izrazito malo onih kojima je recenziranje igara stalni posao. Da biste bili uspješni morate voljeti igre i izdvojiti najmanje dva sata na dan, a ponekad i više, tvrdi Berislav Jozić, suradnik Gameplaya, hrvatskog časopisa za gaming kulturu. Sam posao sastoji se od redovitog igranja svih vrsta videoigara, od PC-ja,hR PlayStationa i ostalih platformi.
- Na mjesec u prosjeku iziđe barem 20-ak igara, od kojih pokušavam vidjeti barem 75 posto, a one o kojima pišem moram igrati i desetke sati - kaže Berislav i dodaje:
- Potrebno je iskusiti priču i atmosferu igre te ‘osjetiti’ kontrole kako bih što vjernije napisao recenziju za igre, čija cijena iznosi 400 kn.      

VRHUNSKI DIZAJNERI ZA PODVODNI SVIJET
Dekorateri akvarija, Marko Petrak i Ivan Radosavljević, hobi su pretvorili u unosan posao. Okupili su tim dizajnera za podvodni svijet, ali i stručnjaka za biologiju i kemiju. Rade u Zagrebu u Aquascaping studiju Mariva, a nakon postavljanja akvarija koji se dekorira prema izgledu interijera nastavljaju ga redovito održavati i klijentima stoje na raspolaganju.

ZDRAV PAPAK JE ZADATAK PEDIKERA
Krešimir Bašić iz Ernestinova kraj Osijeka prvi je došao na ideju da otvori obrt za pedikiranje krava i dobio nagradu za najbolje poduzetničke projekte.
- Uzgajivači krava koji ne posjećuju pedikera na godinu na kvaliteti mlijeka gube do čak 2500 kn - svojevremeno je za 24sata rekao Krešimir, koji je osmislio i slogan - “Zdrav papak naš je zadatak”.

>>> Lovac na munje, Danijel Pavlinović iz Dubrovnika, putuje i fotografira munje kako bi dočarao svu njihovu snagu i ljepotu 
>>> Odstranjivanjem šljunka na tzv. dlakavoj dasci, za koju se hvataju sitna zrnca zlata i pijeska, bave se ispirači zlata na obalama rijeke Drave i Mure 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare