To je to što me zanima!

Hrvati žele u poduzetnike, ali malo ih zna što im za to treba

Dobar poslovni plan, zvučno ime tvrtke i financijska pomoć prvi su koraci do uspjeha. Europski fondovi ili Hrvatska agencija za malo gospodarstvo mogu pomoći
Vidi originalni članak

Čak 78 posto ispitanih Hrvata razmišlja o pokretanju vlastitog posla, no samo 28 posto budućih poduzetnika zna što im je za to potrebno, pokazuje istraživanje koje je proveo MojPosao. Put od ideje do realizacije popločen je odlukama, a razrađen poslovni plan je ključan - osobito ako služi za dobivanje kredita koji se ne može lako dobiti. Osim kredita postoje i drugi načini financiranja. Europski fondovi ili Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG) neke su od mogućnosti.

- Bespovratni novac potpore odobrava se prije svega poduzetnicima s potencijalom rasta, novim poduzetnicima i poduzetnicima ciljnih skupina (žene, mladi, početnici, osobe s invaliditetom i slično), ali i institucijama čija je primarna ili posredna uloga razvoj poduzetništva (regionalne razvojne agencije, poduzetnički centri, tehnološki parkovi, komore, zadruge i slično) - objašnjava Saša Jurković, direktor portala Posao.hr, te upozorava kako je ključan i odabir imena tvrtke:

- O dozvoli za ime trgovačkog društva odlučuje Trgovački sud. Koja su imena slobodna, može se provjeriti na stranicama sudskog registra. Ako baš imate neko ime koje jako želite, a zauzeto je, možete pokušati registrirati tvrtku u drugom gradu.

Hitro.hr ublažava muke oko papirologije

Na www. hitro.hr mogu se prikupiti potrebne informacije, vidjeti primjeri uplatnica ili skeniranih obrazaca te obaviti većina potrebnih radnji za osnivanje trgovačkog društva i otvaranje obrta.

Obrtnik u posao ulaže cijelu imovinu tvrtke

Troškovi osnivanja obrta su niži (oko 1000 kuna), no rizik je veći nego pri otvaranju trgovačkog društva. Obrtnik jamči odgovornost cijelom imovinom, a tvrtka samo visinom temeljnoga kapitala.

“Siguran start” pomaže novootvorenim tvrtkama

Projekt “Siguran start” novoosnovanim tvrtkama i obrtima olakšava početak poslovanja. U sklopu projekta nude besplatno savjetovanje oko pronalaženja zaposlenika, izrade poslovnog plana i poslovanja.

Temeljni kapital tvrtke mora biti 20.000 kuna

Otvaranje trgovačkog društva stoji oko 25.000 kuna. U temeljni kapital tvrtke uplaćuje se 20.000 kuna, a ostatak odlazi bilježniku, Hrvatskoj gospodarskoj komori, banci itd.

Može li svatko biti poduzetnik saznajte na pametnakuna.hr

Idi na 24sata

Komentari 1

  • otorinolaringolog / ginekolog 02.12.2010.

    pa veza...

Komentiraj...
Vidi sve komentare