To je to što me zanima!

I zabušavanje je navika koja povećava učinkovitost

Kako bi usred važnog zadatka uzeli predah, ljudi često posežu za neobičnim “recepturama" Važno je samo prvo riješiti najvažnije poslovne zadatke
Vidi originalni članak

Dobre radne navike ne podrazumijevaju uvijek samo prekomjeran rad. Na mnogim poslovnim radionicama sve se češće može čuti savjet zaposlenicima da “rade pametnije, a ne dulje”. Koliko god ova ideja može zvučati čudno, na mnoge zaposlenike djeluje motivirajuće. I pomaže da posao bude bolje obavljen. Među pomalo neuobičajenim radnim navikama jest čitanje knjige na poslu. Naravno, nije riječ o beletristici nego o stručnoj literaturi koja vam može pomoći u usavršavanju, i to u situaciji u kojoj tvrtka nije u mogućnosti organizirati specijalizirani tečaj. Nadalje, čim osjetite pad koncentracije, zbrišite na dvadesetak minuta, skrenite misli. Po povratku ćete biti učinkovitiji. Ili jednostavno zabušavajte jer to oslobađa od stresa, kaže poslovna trenerica Deborah Grayson. Surfajte, zaigrajte igricu, sklopite oči, a onda navalite na posao.

"PRAŠINA" SE ČISTI NAKON VAŽNIH POSLOVA
Jedanput na mjesec “očistite prašinu”, tj. sredite zaostale projekte i zadatke nastale dok ste se bavili top-zadacima. Tog dana zaboravite na telefon i e-mail.

ZLATNO PRAVILO: VAŽNO JE NAJHITNIJE
Pisac Allan Bacon inzistira da odgađanje manje važnog posla može biti prednost: “Napravite listu prioriteta pa se najprije posvetite glavnim zadacima”.

PAUZA SVAKIH 50 MINUTA
Uzimajte više pauza. “Radna koncentriracija traje samo 45 minuta u komadu”, tvrdi psihologinja Doris Jeanette, koja sugerira da u sat vremena radimo 50, a odmaramo se 10 minuta.

ČITANJE POŠTE OMETA RAD
Većina zaposlenika odgovara na e-mail odmah po primitku poruke, no biznis-trenerica Kate Rawlings savjetuje ograničenu komunikaciju. Ona poštu provjerava ujutro i poslije podne jer se tako lakše koncentrira na posao.

IDEAL NIJE UVIJEK MOGUĆ
Početak rada na projektu većina zaposlenika odgađa samo zato što su perfekcionisti pa čekaju idealne uvjete. Trebali bi imati na umu da ideal nije uvijek moguć. Dopustite stvarima da budu “dovoljno dobre”.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare