To je to što me zanima!

"Krajnji je čas da iskoristimo snagu Sunca"

Ima li Hrvatska jasnu energetsku viziju? Uključuje li ona ovisnost o električnoj energiji ili ćemo iskoristiti obnovljive izvore energije kojih imamo napretek.
Vidi originalni članak

Donosimo vam nastavak priče o slaboj iskoristivosti solarne energije. Razgovarali smo s Josipom Parićem, inovatorom i stručnjakom za korištenje energije iz sunca, vjetra i vode te u nastavku saznajte zašto Hrvatska tradicionalno ovisi o struji. 

U posljednje se vrijeme održavaju razni skupovi o energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju. Josip Parić nam je komentirao: "Nemamo nafte, energetski smo sve ovisniji o globalnoj politici. Naši energetičari polako shvaćaju da država poput Hrvatske nema puno izgleda u borbi sa slonovima. Čini se da smo sve svoje izvore i zalihe nafte prodali u tajanstvenom paketu Inine privatizacije pa slijedom toga uvozimo više nego ikada. Ovisnost o tuđoj energiji postaje naša sudbina". 

Da je Hrvatska apsolutni ovisnik o električnoj energiji potvrđuje podatak koji nam je gospodin Parić rekao "35% struje i 65% energenata uvozimo". Kao zanimljiv argument tome vidi podatak o količini ugrađenih klima uređaja u Dalmaciji koja kako kaže tradicionalno ovisi o struju. Mišljenja je da naši energetski stručnjaci nisu ni svjesni kojim tempom europske zemlje prelaze na obnovljive izvore energije. Toliko da i one najsjevernije zemlje posežu za sunčevom energijom, iako imaju dvostruko manje sunca. 

Navodi Njemačku kao primjer zemlje koja je svojedobno počela s kreditima kako bi ugradila fotonaponske ćelije na krovove, a danas starački domovi, studentska naselja i brojne bolnice veći dio godine uživaju visok postotak energetske autonomije dok su potrošnja i ogrjev ponegdje smanjeni i do 70%. 

Logično se pita zašto barem vodu ne grijemo suncem te kaže: "Ako to mogu Švicarci, Nijemci, Austrijanci, Francuzi u Alpama, zašto mi ne bismo napravili isto primjerice u Dalmaciji?! Zbog vlastite budućnosti naprosto moramo posegnuti za sunčevom energijom jer je došao krajnji čas da se dar sunca počne ozbiljnije koristiti."

Tvrdi da kada bi samo 2% površine Hrvatske prekrili termičkim konektorima, a 1% površine fotonaponskim modulima još uvijek bi dobili oko 10 puta više energije nego što je današnja ukupna potrošnja energije u Hrvatskoj te dodaje "tu su sve moćniji fotonaponski moduli koji pretvaraju sunčevu energiju u električnu te su u stanju osigurati besplatno napajanje svih potrošača u kući u kombinaciji s plinom. U državama Europske unije višak energije direktno se distribuira u električnu mrežu dok kod nas to nije slučaj."

Josip Parić smatra da se ugradnja solarnih ćelija ne isplati toliko privatnim osobama, koliko obrtima te ukazuje na ogromnu birokraciju i potrebe za dobivanjem čak 54 dozvole za pretvorbu solarne energije. 

Iako su obnovljivi izvori energije nešto što se podrazumijeva u zemljama Europske unije, kako vidimo u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno razvijen sustav koji bi poticao ugradnju solarnih ćelija. Po planu Europske unije 20-20-20, predviđeno je da i Hrvatska do 2020. godine koristi 20% obnovljivih izvora energije te se nadamo da će se situacija promijeniti. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • kizo1007 29.04.2012.

    sad se ponovo mijenja zakon jer je država zaključila da može doći do lake love i opet na štetu privatnih investitora i to onih koji se odvaže na postavku sustava za vlastite potrebe a ne za zaradu na struji što je svakako za osudu jer ovako nećemo doći nikuda a penali su sve izgledniji

  • nigger 16.04.2012.

    Ne mogu shvatiti da Hrvatska ne ulaze ni najmanje u obnovljivu energiju, ne mogu shvatiti da zemlja koja je rodila jednog Nikolu Teslu ne moze izmisliti arhiviranje elektricne energije koju je jako tesko negdje spremiti i koristiti kad je najpotrebnija (po noci ili u hladnim i tmurnim danima). S druge strane mi je razumljivo kad pogledam cijene recimo primjera radi solarnog podupiranja proizvodnje tople vode (cca. 5 do 10 tisuca eura) normalno da svaki covjek koji ima mogucnost, "kaze za te novce ja do kraja zivota na struju to odradim a da me ne boli". Vidim najveci problem u podsvijesti naseg naroda da nema potrebe a ni novca za to - zato pozivam ovdje nase politicare da urade sve moguce na poticajima za izgradnju infrastrukture obnovljive energije. Primjer: Slavonija obradljiva polja koja jednom godisnje daju prihod uz velike troskove umjesto da se na ta polja stave PV celije koje ce davati prihod preko cijele godine a uz to zaposliti i jedan odredjeni broj radnika na odrzavanju. Ali ne lako nam je posijeci slavonski hrast i poslati ga kroz dimnjak u dimnom stanju samo do kada???????

  • Bran 06.04.2012.

    Da nekome kažem evo ti 100 kuna što mislite da li bi ih taj isti uzeo? Naravno da bi jer je besplatno. Mi živimo u državi Hrvatskoj i mislimo da sve što je u Hrvatskoj je naše ali malo toga je ostalo naše, a i uskoro ostati ćemo i bez tih mrvica. Sunce, Vjetar, Voda, Zrak, sve su to obnovljivi izvori energije i koje ne trebamo nikome plaćati. Situacija je takva da danas uvozimo toliko i toliko energije, ali kako će biti za dvije godine? Da li ćemo tu istu energiju moći plaćati s obzirom na cijene koje vrtoglavo rastu? Odgovor je jasan i naravno da nećemo moći, ali onda ćemo se već naći u problemu i neće biti izlaska. Političari kreteni, uložite novac u energiju jer to je budućnost. Spremite se za ono što dolazi pa ako ništa ovisit ćemo sami o sebi. Sunce Vjetar, Voda, Zrak će vam donijeti profit. Hrvatska je na aparatima za održavanje na životu, ali što je žalosno aparat će isključiti netko drugi samo je pitanje vremena kad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare