Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

"Krajnji je čas da iskoristimo snagu Sunca"

"Krajnji je čas da iskoristimo snagu Sunca"
1

Ima li Hrvatska jasnu energetsku viziju? Uključuje li ona ovisnost o električnoj energiji ili ćemo iskoristiti obnovljive izvore energije kojih imamo napretek.

VIDEO

Donosimo vam nastavak priče o slaboj iskoristivosti solarne energije. Razgovarali smo s Josipom Parićem, inovatorom i stručnjakom za korištenje energije iz sunca, vjetra i vode te u nastavku saznajte zašto Hrvatska tradicionalno ovisi o struji. 

U posljednje se vrijeme održavaju razni skupovi o energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju. Josip Parić nam je komentirao: "Nemamo nafte, energetski smo sve ovisniji o globalnoj politici. Naši energetičari polako shvaćaju da država poput Hrvatske nema puno izgleda u borbi sa slonovima. Čini se da smo sve svoje izvore i zalihe nafte prodali u tajanstvenom paketu Inine privatizacije pa slijedom toga uvozimo više nego ikada. Ovisnost o tuđoj energiji postaje naša sudbina". 

Da je Hrvatska apsolutni ovisnik o električnoj energiji potvrđuje podatak koji nam je gospodin Parić rekao "35% struje i 65% energenata uvozimo". Kao zanimljiv argument tome vidi podatak o količini ugrađenih klima uređaja u Dalmaciji koja kako kaže tradicionalno ovisi o struju. Mišljenja je da naši energetski stručnjaci nisu ni svjesni kojim tempom europske zemlje prelaze na obnovljive izvore energije. Toliko da i one najsjevernije zemlje posežu za sunčevom energijom, iako imaju dvostruko manje sunca. 

Navodi Njemačku kao primjer zemlje koja je svojedobno počela s kreditima kako bi ugradila fotonaponske ćelije na krovove, a danas starački domovi, studentska naselja i brojne bolnice veći dio godine uživaju visok postotak energetske autonomije dok su potrošnja i ogrjev ponegdje smanjeni i do 70%. 

Logično se pita zašto barem vodu ne grijemo suncem te kaže: "Ako to mogu Švicarci, Nijemci, Austrijanci, Francuzi u Alpama, zašto mi ne bismo napravili isto primjerice u Dalmaciji?! Zbog vlastite budućnosti naprosto moramo posegnuti za sunčevom energijom jer je došao krajnji čas da se dar sunca počne ozbiljnije koristiti."

Tvrdi da kada bi samo 2% površine Hrvatske prekrili termičkim konektorima, a 1% površine fotonaponskim modulima još uvijek bi dobili oko 10 puta više energije nego što je današnja ukupna potrošnja energije u Hrvatskoj te dodaje "tu su sve moćniji fotonaponski moduli koji pretvaraju sunčevu energiju u električnu te su u stanju osigurati besplatno napajanje svih potrošača u kući u kombinaciji s plinom. U državama Europske unije višak energije direktno se distribuira u električnu mrežu dok kod nas to nije slučaj."

Josip Parić smatra da se ugradnja solarnih ćelija ne isplati toliko privatnim osobama, koliko obrtima te ukazuje na ogromnu birokraciju i potrebe za dobivanjem čak 54 dozvole za pretvorbu solarne energije. 

Iako su obnovljivi izvori energije nešto što se podrazumijeva u zemljama Europske unije, kako vidimo u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno razvijen sustav koji bi poticao ugradnju solarnih ćelija. Po planu Europske unije 20-20-20, predviđeno je da i Hrvatska do 2020. godine koristi 20% obnovljivih izvora energije te se nadamo da će se situacija promijeniti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode