To je to što me zanima!

Lagane vježbe vrlo lagano "obrišu" stres i nervozu

Vježbice, bolja organizacija, manje kave, alkohola i cigareta i čišćenje doma samo su neke od metoda koje pomažu otklanjanje štetne nervoze
Vidi originalni članak

Dok uhvatite dragocjenih 10-15 minuta za opuštanje na poslu, najprije u sebi (ili potiho naglas ako ste sami) ponavljajte 'mantru’: 'Sada opuštam oči. Sada opuštam čeljust. Sada opuštam jezik. Sada opuštam ramena.’ itd. (ruke, dlanove, prsa, trbuh, bedra, listove, stopala, um). Zatim zastanite i nastojte zapamtiti osjećaj, zadržite ga koliko želite te, po potrebi, sve ponovite, savjetuje McKenna. Opuštanju će pomoći još jedna vježba. Prisjetite se, kaže on, situacije u kojoj ste se osjećali vrlo smireno. Potom se mislima nastojte vratiti u to vrijeme, gledajući što ste vidjeli onda, slušajući što ste tada čuli i osjećajući iste osjećaje koje ste osjećali. Dok zamišljate to iskustvo, nastojte pojačati i obogatiti boje, izoštriti zvukove i intenzivirati osjećaje. Nakon što to napravite, prislonite i pritisnite palac na srednji prst desnoga dlana. Taj će vas postupak ispuniti osjećajem unutarnjega mira i opuštenosti. Pet puta ponovite cijelu vježbu ispočetka. Tada se prisjetite situacije iz prošlosti koja je bila lagano stresna te ponovno lagano pritisnite palac na srednji prst. Pritišćući, prisjetite se osjećaja mira i još jednom mislite na situaciju koja vam se činila stresnom. Također, zamislite nekoliko izazova i sebe kako ih bez muke svladavate. Nakon što usvojite vježbu, bit ćete opušteniji i zadovoljniji životom, tvrdi McKenna.


SAGLEDAJTE STVARI DRUKČIJE
Muči li vas nešto, nastojte sagledati situaciju na drukčiji način, savjetuju stručnjaci. Svakako popričajte s nekim o problemu. Razgovor često pomaže da se situacija promotri iz drugoga kuta.

BOLJA ORGANIZACIJA
Nastojte učinkovito rasporediti poslovne zadatke i obveze. Na početku dana bavite se najvažnijim, prioritetnim stvarima, a manje važne ostavite za kasnije. Bolja će organizacija umanjiti stres.

IZBJEGNITE KONFLIKTE
Nije dobro biti previše suparnički i argumentativno raspoložen. Važno je tražiti rješenja koja će objema stranama donijeti pozitivan ishod, a ne bespotrebno uzrujavanje.

LAŽNE METODE OPUŠTANJA
Alkohol, nikotin i kofein dugoročno će samo pogoršati situaciju. To su lažna “oruđa” za opuštanje, tvrde znalci. Na stimulant kofein tijelo odgovara stresnom reakcijom. 

OČISTITE DOM I UM
Spakirajte stvari koje uopće ne nosite i knjige na koje ste zaboravili. Darujte ih u dobrotvorne svrhe. Veliko će čišćenje definitivno pomoći oslobađanju od stresa.

VRIJEME ZA SEBE
Bilo da je riječ o čitanju novina ili knjige, o toploj kupki ili kavi s prijateljem, pronađite to vrijeme za sebe, kažu psiholozi. Snizit ćete razinu stresa i ojačati imunitet.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare