To je to što me zanima!

Lekcije o novcu uče se iz bajki, naučite kako raspolagati njime

Cvilidreta je pravi primjer 'zelenaša', Praščić koji gradi kuću od cigle zna investirati, dok Snjeguljica i sedam patuljaka nosi problematične poruke o novcu
Vidi originalni članak

Ako nikako ne možete prestati gomilati dugove, moguće je da ste i dalje pod utjecajem bajki koje ste čitali kao djeca. No za razliku od “Snjeguljice i sedam patuljaka”, “Robina Hooda” te ostalih bajki koje imaju “problematične” poruke o novcu, “Cvildreta” te “Tri praščića” daju korisne financijske savjete. U priči o Cvilidreti kraljevna dobije nemoguć zadatak od slame napraviti zlato. 

Sumnjivi Cvilidreta joj obeća pomoći, a zauzvrat zatraži prvorođeno dijete. Poruka priče je da treba dobro razmisliti od koga posuđujete novac, osobito ako znate da ćete teško moći vratiti dug. Uz to poruka je i da se od dugova nikad ne može pobjeći. U bajci o tri praščića vuk uspije otpuhati kuće sagrađene od slame i grančica, ali ne i onu od cigli. Zaključak je da ako u nešto uložite više novca, vremena i truda, rezultat bi automatski trebao biti bolji i dugoročno isplativiji.

Ne trošite više nego što imate

Aladin je siromašni mladić koji pronađe svjetiljku s duhom. On mu ispuni želju da postane princ kako bi ga zavoljela bogata Jasmina. No kao što se Aladin pretvara u nešto što nije, tako i mnogi troše više no što imaju da bi bili poput onih koji si to doista mogu priuštiti. 

Morate misliti na budućnost

Ebenezer Scrooge iz Dickensove “Božićne pjesme” bolesno je škrti starac kojeg posjete duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Oni mu pokažu kako će završiti ako ne podijeli bogatstvo sa siromašnima. Poruka priče je da treba biti velikodušan i uživati u životu, no valja misliti i na budućnost.

Bogatstvo da, ali ne pod svaku cijenu

Robin Hood krao je od bogatih kako bi dao siromašnima. Poruka je da katkad treba prekršiti pravila ako ćete time ispraviti nepravdu. No prikriveno tumačenje je i da svi zaslužuju biti bogati, pa čak i ako se to postigne nepoštenim putem. Takav način razmišljanja je pogrešan i može vas “uvaliti” u probleme.  

Idi na 24sata

Komentari 6

  • pinkis_1 27.02.2012.

    koliko ja znam cvilidreta je na kraju izgubio jer je kraljevna saznala njegovo ime pa je od bijesa propao u zemlju, tak nest.

  • user_115732 27.02.2012.

    Moram si naći bogatog princa

  • monroa 27.02.2012.

    Lekcije o novcu uče se iz praznog novčanika hehehe

Komentiraj...
Vidi sve komentare