To je to što me zanima!

Operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele?

Cijene mobilnog telefoniranja najniže su dosad,što potvrđuju i u Državnoj agenciji za elektroničke komunikacije. Međutim, cijene roaminga još neće pasti
Vidi originalni članak

Od početka ovog mjeseca teleoperateri više ne moraju plaćati krizni porez. Vlada im je to dopustila kako bi više ulagali i na kraju krajeva više i dali svojim korisnicima, kako prenosi Hrt.hr. Teleoperateri nude nove tarife, tvrde da razgovaramo najjeftinije u Europi. Od proljeća su sva tri operatera na našem tržištu počela oglašavati nove jeftinije tarife. 

Cijene mobilnih usluga u prosjeku su pale za 20 posto; istodobno svake godine podatkovni promet u mobilnim mrežama raste više od 200 posto. Potvrđuju to i u Državnoj agenciji za elektroničke komunikacije: cijene mobilnog telefoniranja  najniže su dosad. 

No, i dalje plaćamo skup roaming i spor internet, žale se korisnici. Od ove godine novost je i to da operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele za koje je istekla ugovorna obveza kako bi se mogli koristiti i na drugim mrežama. Uz to stikove za mobilno surfanje možete kupiti uz probni rok i vratiti ako je prijam loš. Na brže surfanje internetom još se čeka. Kao i na ulaganja u mreže, tim više što je operaterima Vlada ukinula poseban porez od 6 posto. 

Cijene roaminga 

Što se tiče cijena roaminga, minuta odlaznog poziva za Hrvate koji sa svoga mobitela telefoniraju iz zemalja EU sada je do sedam puta skuplja, a prijenos podataka čak do 12 puta skuplji nego što će biti kad Hrvatska postane punopravna članica EU, prenosi Večernji.hr. Europski parlament, Komisija i Vijeće usuglasili su nove, još niže dopuštene iznose do kojih teleoperatori u EU smiju naplaćivati svojim korisnicima usluge u tzv. EU roamingu. Te iznose morat će poštovati i hrvatski teleoperatori nakon što Hrvatska uđe u punopravno članstvo EU, ali nijedan od triju s kojima smo kontaktirali ne namjerava se prilagoditi novim okolnostima i prije 1. srpnja 2013., očekivanog datuma ulaska u EU. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • tss 08.07.2012.

    odi na 0977 bon-bon , za 30 kn imaš 400 minuta prema svim mrežama i 600 minuta prema bon-bon mreži. Obračunska jedinica je 1 sekunda i nema naplate uspostave poziva !!! ili prenesi besplatno stari broj u bon-bon,

  • mash-o 04.07.2012.

    "TVRDE DA RAZGOVARAMO NAJJEFTINIJE U EUROPI" da provjerim njihovu tvrdnju otišao sam na prvu stranicu koja mi je pala na pamet - njemački t-com (www.telekom.de). Flat tarifa koju kod nas VIP i Tele2 naplaćuju 150 kn (+10 kn za radio frekvenciju), njemački T-com naplaćuje 9.95 € - dakle nekih 75 kn što je i više nego duplo jeftinije nego kod naših mobilnih operatera - lopova!! Pardon, takvu tarifu kod nas nudi samo VIP za 150 +10 kn, jer onaj Tele2 nudi samo pozive i sms flat, interneta daje samo 500 MB. Vjerujem da ima i jeftinijih od njemačkog T-coma u Europi, al eto ja sam iz prvog pokušaja našao više nego duplo jeftiniju cijenu.

  • mrdzirlo 04.07.2012.

    ključna riječ je "u prosjeku". Ja trošim do 100 Kn/mj. na pretplati sam i u zadnjih godinu dana uvedene su tarife s kojima mi se račun (za istu potrošnju) povećava, a na nedavno uvedenim tarifama nema podatkovnog prometa uključenog u tarifu na onima ispod 150 Kn. Moj zaključak je da cijene pale onima koji su trošili 200+ Kn/mj. 20 i više posto, a raji koja troši do 100 Kn/mj. su porasle nekoliko posto, pa je to sve zajedno u prosjeku pad 20%

Komentiraj...
Vidi sve komentare