Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele?

Cijene mobilnog telefoniranja najniže su dosad,što potvrđuju i u Državnoj agenciji za elektroničke komunikacije. Međutim, cijene roaminga još neće pasti

Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od početka ovog mjeseca teleoperateri više ne moraju plaćati krizni porez. Vlada im je to dopustila kako bi više ulagali i na kraju krajeva više i dali svojim korisnicima, kako prenosi Hrt.hr. Teleoperateri nude nove tarife, tvrde da razgovaramo najjeftinije u Europi. Od proljeća su sva tri operatera na našem tržištu počela oglašavati nove jeftinije tarife. 

Cijene mobilnih usluga u prosjeku su pale za 20 posto; istodobno svake godine podatkovni promet u mobilnim mrežama raste više od 200 posto. Potvrđuju to i u Državnoj agenciji za elektroničke komunikacije: cijene mobilnog telefoniranja  najniže su dosad. 

No, i dalje plaćamo skup roaming i spor internet, žale se korisnici. Od ove godine novost je i to da operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele za koje je istekla ugovorna obveza kako bi se mogli koristiti i na drugim mrežama. Uz to stikove za mobilno surfanje možete kupiti uz probni rok i vratiti ako je prijam loš. Na brže surfanje internetom još se čeka. Kao i na ulaganja u mreže, tim više što je operaterima Vlada ukinula poseban porez od 6 posto. 

Cijene roaminga 

Što se tiče cijena roaminga, minuta odlaznog poziva za Hrvate koji sa svoga mobitela telefoniraju iz zemalja EU sada je do sedam puta skuplja, a prijenos podataka čak do 12 puta skuplji nego što će biti kad Hrvatska postane punopravna članica EU, prenosi Večernji.hr. Europski parlament, Komisija i Vijeće usuglasili su nove, još niže dopuštene iznose do kojih teleoperatori u EU smiju naplaćivati svojim korisnicima usluge u tzv. EU roamingu. Te iznose morat će poštovati i hrvatski teleoperatori nakon što Hrvatska uđe u punopravno članstvo EU, ali nijedan od triju s kojima smo kontaktirali ne namjerava se prilagoditi novim okolnostima i prije 1. srpnja 2013., očekivanog datuma ulaska u EU. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message