To je to što me zanima!

Osnovna pravila poslovnog imidža tijekom vrućeg ljeta

Čak ni elegantan par kratkih hlača ne može nadomjestiti par dugih, a zaposlenici bi također trebali izbjegavati majice s tankim naramenicama
Vidi originalni članak

Tijekom ljeta pravila odijevanja na radnome mjestu malo su nejasnija jer svatko ima predodžbu o tome što je prikladno, pa mnogi zaposlenici, u želji da vrućinu učine podnošljivijom, znaju pretjerati. Budući da odijevanje utječe na profesionalni izgled, trebalo bi pripaziti s obzirom na to gdje rade. Primjerice, kratke hlače odmah umanjuju profesionalni izgled i ponašanje, osim ako je riječ o trgovini opremom za surfanje, u čijem slučaju je to prikladno. Čak ni elegantan par kratkih hlača ne može nadomjestiti par dugih. Isto tako, zaposlenici tvrtki sa strožim pravilima odijevanja trebali bi izbjegavati majice s tankim naramenicama, bez obzira na to koje je godišnje doba jer u nekim tvrtkama postoji pravilo da ni muškarci ni žene ne smiju imati gola ramena. Ako ih zaposlenici ipak odluče odjenuti, dobro je preko njih imati sako, a i duljina majice mora biti prikladna. Takve majice se nikako ne smiju kombinirati s minicama. Za posao su ipak prikladnije suknje do koljena. Izbjegavati bi se trebale i majice s neprimjerenim sloganima koji prelaze preko grudi poput: “Trebali biste mi dati povišicu, pogledajte koliko sam kreativna.”

JAPANKE SE NE NOSE NA RADNOME MJESTU
Obuća također odražava profesionalni ugled, pa bi trebalo pripaziti i na nju. Neke tvrtke čak ne dopuštaju cipele s otvorenim prstima, no elegantne sandale prihvatljive su na mnogim radnim mjestima. Ipak, japanke i ostala rekreacijska obuća se ne preporučuju, osim u tvrtkama gdje se zaposlenici smiju ležernije odijevati, jer izgledaju neprofesionalno. Osim toga, često “klapanje” japankama može smetati ostalim zaposlenicima dok rade.


PROZIRNA ODJEĆA NEPRIKLADNA JE ZA POSAO
U gotovo svim tvrtkama prozirna odjeća i dekoltirane majice trebale bi se izbjegavati. Koža i rublje ne bi se smjeli vidjeti kroz odjeću, a i samo privlače pozornost te mogu utjecati na cjelokupan ugled zaposlenika. Lagane prozračne tkanine puno su prikladnije za plažu jer provokativna seksi odjeća na poslu može izazvati neugodu među kolegama, pa čak i utjecati na nečiji radni odnos.

SUNČANE NAOČALE NE NOSE SE U UREDU
Dok su oči skrivene iza tamnih stakala, kolege, ali ni klijenti ne mogu znati slušate li ih, skrivate li oči od neprospavane noći ili možda čak napola spavate. No ako je riječ o medicinskim razlozima, kolege i šefove poželjno je upozoriti kako ne biste imali problema zbog takvih neprimjerenosti.

POŽELJNO JE UVIJEK BITI PRIPREMLJEN
Iako je u nekim tvrtkama tijekom ljeta dopušteno ležernije odijevanje, uvijek je dobro imati rezervnu odjevnu kombinaciju ili barem komad odjeće koji će učiniti cijelu kombinaciju elegantnijom. Primjerice, ako ste u trapericama i običnoj majici, a vaš najvažniji klijent u posljednji trenutak zahtijeva sastanak, rezervna košulja ili sako bit će od velike pomoći.

KUPAĆI KOSTIMI NISU PRIMJERENI
Kupaći kostimi sami po sebi neprimjereni su na radnim mjestima. Čak ni kombiniranje s lijepom košuljom ili majicom, pojasom ili kratkim hlačama odaju dojam neprofesionalnosti. Ako se poslije posla ide na plažu ili bazen, bolje je ponijeti kupaći kostim te se poslije radnog vremena presvući.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • konjina 05.07.2010.

    curke bez tangica na posao štikle obavezne

  • Zeljk0 05.07.2010.

    odgoj počinje od malih nogu..ako curice-klinkice nose minice u školu i gola leđa.... vidim kuda će daleko dogurati....

Komentiraj...
Vidi sve komentare