To je to što me zanima!

Posjetite dane obrtništva Kraljevine Maroko u Zagrebu!

Povodom službenog otvorenja Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Zagrebu, od 9. do 14. travnja možete posjetiti Dane kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine
Vidi originalni članak

Povodom službenog otvorenja Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Zagrebu, s partnerima Marokanskim domom obrtnika i Nacionalnom turističkom zajednicom, u rezidenciji Kraljevine Maroko predstavljena je manifestacija Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko.

Tom prilikom se Njegova Ekselencija Moulay Abbès El Kadiri, veleposlanik Kraljevine Maroko u Hrvatskoj, obratio predstavnicima hrvatskih medija te predstavio Kraljevinu Maroko i nadolazeću manifestaciju.

Promocija obrta i prodajna izložba

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koje ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda. Ujedno je to i prilika za bolje upoznavanje kulturološke raznolikosti i bogatstva te zemlje putem izložbi, obrtničkih radionica, kulinarskih prezentacija, gastronomskih degustacija te predstavljanje njihove mode i dizajnera. 

Promocija obrta i prodajna izložba održat će se u razdoblju od 9. do 14. travnja na tri lokacije: 

  • od 9. do 13. travnja 2013. na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu 
  • od 9. do 12. travnja ispod atraktivnih šatora na Oleander terasi hotela Esplanade Zagreb 
  • 13. i 14. travnja na Trgu bana Jelačića gdje će umjetnici i obrtnici ove drevne Kraljevine predstaviti građanima svoje atraktivne i unikatne predmete.

Posebne obrtničke radionice

U tjednu Marokanske kulture hrvatski građani imat će priliku vidjeti i posebne obrtničke radionice koje će se održati u razdoblju od 9. do 14. travnja na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu, od 9. do 13. travnja na Oleander terasi hotela Esplanade te na Trgu bana Jelačića 13. i 14. travnja. 

Hrvatska javnost imat će priliku otkriti posebnost marokanske umjetnosti u sljedećim granama obrtništva: koža, keramika, galanterija, srebro, nakit i pokućstvo. Bit će to prigoda da se divi i samim obrtnicima koji će prikazivati svoje vještine veza, obrade terakota pločica, bakrorez, tetoviranja kanom i slično. 

Razvoj obrtništva u Maroku

Obrništvo se u Maroku razvilo s dolaskom i smještanjem plemena na sjeveru zemlje u 5. stoljeću prije naše ere. Tu su uspostavili i svoju trgovinu koju je, među ostalim, činila i razmjena obrtničkih proizvoda. 

Obrtništvo je svoj vrhunac doživilo dolaskom velikih dinastija - dinastija Almoravida preferirala je andalušku umjetnost, dok su Almohadi naglasak stavili na kulturološki i arhitektonski razvoj. Dinastije Saadieri i Alawiti su ostavile svaka svoj utjecaj na obrtništvo, koje je u međuvremenu doživjelo mnoge promjene vezane za suvremene strane utjecaje i razvoj načina života Marokanaca, što se uvelike osjetilo i u njihovom stvaranju. I tako se obrtništvo oblikuje i na milost i nemilost tendencijama i oscilira između tradicije, autentičnosti i suvremenosti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare