Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Posjetite dane obrtništva Kraljevine Maroko u Zagrebu!

Posjetite dane obrtništva Kraljevine Maroko u Zagrebu!
4

Povodom službenog otvorenja Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Zagrebu, od 9. do 14. travnja možete posjetiti Dane kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine

VIDEO

Povodom službenog otvorenja Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Zagrebu, s partnerima Marokanskim domom obrtnika i Nacionalnom turističkom zajednicom, u rezidenciji Kraljevine Maroko predstavljena je manifestacija Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko.

Tom prilikom se Njegova Ekselencija Moulay Abbès El Kadiri, veleposlanik Kraljevine Maroko u Hrvatskoj, obratio predstavnicima hrvatskih medija te predstavio Kraljevinu Maroko i nadolazeću manifestaciju.

Promocija obrta i prodajna izložba

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koje ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda. Ujedno je to i prilika za bolje upoznavanje kulturološke raznolikosti i bogatstva te zemlje putem izložbi, obrtničkih radionica, kulinarskih prezentacija, gastronomskih degustacija te predstavljanje njihove mode i dizajnera. 

Promocija obrta i prodajna izložba održat će se u razdoblju od 9. do 14. travnja na tri lokacije: 

  • od 9. do 13. travnja 2013. na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu 
  • od 9. do 12. travnja ispod atraktivnih šatora na Oleander terasi hotela Esplanade Zagreb 
  • 13. i 14. travnja na Trgu bana Jelačića gdje će umjetnici i obrtnici ove drevne Kraljevine predstaviti građanima svoje atraktivne i unikatne predmete.

Posebne obrtničke radionice

U tjednu Marokanske kulture hrvatski građani imat će priliku vidjeti i posebne obrtničke radionice koje će se održati u razdoblju od 9. do 14. travnja na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu, od 9. do 13. travnja na Oleander terasi hotela Esplanade te na Trgu bana Jelačića 13. i 14. travnja. 

Hrvatska javnost imat će priliku otkriti posebnost marokanske umjetnosti u sljedećim granama obrtništva: koža, keramika, galanterija, srebro, nakit i pokućstvo. Bit će to prigoda da se divi i samim obrtnicima koji će prikazivati svoje vještine veza, obrade terakota pločica, bakrorez, tetoviranja kanom i slično. 

Razvoj obrtništva u Maroku

Obrništvo se u Maroku razvilo s dolaskom i smještanjem plemena na sjeveru zemlje u 5. stoljeću prije naše ere. Tu su uspostavili i svoju trgovinu koju je, među ostalim, činila i razmjena obrtničkih proizvoda. 

Obrtništvo je svoj vrhunac doživilo dolaskom velikih dinastija - dinastija Almoravida preferirala je andalušku umjetnost, dok su Almohadi naglasak stavili na kulturološki i arhitektonski razvoj. Dinastije Saadieri i Alawiti su ostavile svaka svoj utjecaj na obrtništvo, koje je u međuvremenu doživjelo mnoge promjene vezane za suvremene strane utjecaje i razvoj načina života Marokanaca, što se uvelike osjetilo i u njihovom stvaranju. I tako se obrtništvo oblikuje i na milost i nemilost tendencijama i oscilira između tradicije, autentičnosti i suvremenosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta